in

2019 Kasım ayı kadın raporu

2019’un Kasım ayı kadın anlamında nasıl geçti? Yaşanan gelişmeler nelerdi? Kaybedilen isimler kimlerdi? 2019 Kasım ayı kadın raporu

2019’un Kasım ayı kadın anlamında nasıl geçti? Yaşanan gelişmeler nelerdi? Kaybedilen isimler kimlerdi? 2019 Kasım ayı kadın raporu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi kadın sığınma evi açacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Sosyal Hizmetler ve Bağımlılıkla Mücadele Daire Başkanı Yavuz Saltık, kadın sığınma evi açacaklarını bildirdi.

İBB’nin sosyal yardımlarına değinen Saltık, kadınların statülerini geliştirip, hayata tutunmalarını sağlamayı amaçladıklarını belirtti. Saltık şu ifadeleri kullandı:

Önümüzdeki günlerde bir kadın sığınma evi açacağız. Özellikle çocuklarımıza ve kadınlarımıza yaklaşımımız bizim yerel yönetim anlayışımızın en önemli iki unsurudur. Bu konularda oldukça fazla çalışma yapıyoruz, yapacağız. Amacımız insan odaklı, kadına, çocuğa, hayvan dostlarına, engellilere ve yaşlılara dost bir belediye olmaktır.

Devletin kadın cinayeti rakamları ile kadın örgütlerinin verileri arasında uçurum var

“Kadına Yönelik Şiddet İzleme Komitesi Toplantısı”nda kadın cinayetlerine ilişkin konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun açıkladığı rakamlar ile kadın cinayetlerini takip eden Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verileri arasında büyük fark olduğu görüldü.

Süleyman Soylu’nun açıkladığı rakamlara göre Türkiye’de 2016’da 304, 2017’de 353, 2018’de 280, 2019 yılında 299 kadın öldürüldü.

Ancak Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) tarafından açıklanan verilere göre 2016’da 328 kadın, 2017’de 409 kadın, 2018’de 440 kadın öldürüldü.

İzmir Selçuk Belediyesi çalışan kadınların çocukları için ücretsiz Masal Evi açtı

Kadınların istihdamına yönelik çalışmalarını sürdüren İzmir Selçuk Belediyesi, tarım sektöründe çalışan kadınların çocuklarının daha hijyenik ve huzurlu bir ortamda vakit geçirebilmeleri için Deppo Efes bünyesinde “Masal Evi”ni hayata geçirdi. Tarım sektöründe çalışan kadınlar bundan sonra çocuklarını tarlada, bahçede yanlarında götürmeyip oldukça güvenli bir ortam sağlanan Masal Evine bırakabilecekler.

Kadına yönelik şiddetin araştırılması önergesi MHP ve AKP oylarıyla reddedildi

HDP Ağrı Milletvekili ve HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Dirayet Dilan Taşdemir, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla başta kadın cinayetleri olmak üzere kadına yönelik her türlü şiddet ve baskının ele alınması, kadına yönelik şiddete dair bir veri tabanının oluşturulması ve şiddete maruz kalan kadınlara gerekli desteğin sağlanması için Meclis araştırması talep etti. HDP milletvekillerinin bu talebi, AKP ve MHP’li milletvekilleri tarafından reddedildi, İYİ Parti milletvekilleri ise oylamada çekimser kaldı.

Sinemazon Kadın Sinema Yönetmenleri Festivali düzenlenecek

Sinemazon Kadın Sinema Yönetmenleri Festivali, 18-22 Ocak tarihleri arasında Ankara’da ilk kez sinemaseverlerle buluşacak. Çankaya Belediyesi tarafından düzenlenen festivalin direktörlüğünü Belgesel Fotoğrafçı Volkan Atılgan üstleniyor. Program direktörlüğünü ise Yönetmen Gülten Taranç yapıyor.

Festivalin amacı kadın yönetmenlerin seslerini filmleriyle duyurabilecekleri bağımsız ve sürdürülebilir bir platform yaratmak. Festival; farklı geçmişlerden, deneyimlerden ve kariyerlerden amatör ya da profesyonel kadın yönetmenlere sanatlarını icra edebilmeleri için etkileşim alanı sunmayı hedefliyor.

Festivalde film gösterimlerinin yanı sıra söyleşiler, atölyeler, seyircilerle yönetmenleri bir araya getirecek etkinlikler de yer alacak. Festival kapsamında ayrıca “Senaryo Yazım Özendirme” yarışması düzenleniyor. Yarışmanın son başvuru tarihi 31 Aralık. Yarışmaya katılmak isteyenler “sinemazon.org” adresinden detaylı bilgiye ulaşabilir.

2019 Kasım ayı kadın raporu: Kaybedilen kadınlar

Lisha Yu: Çin Halk Cumhuriyeti vatandaşı olan ve 2 aydır kendisinden haber alınamayan kadın, Bilecik’te bir çiftlik evinde ölü olarak bulundu.
Dürdane E.: Sivas Yıldızeli’de yaşayan kadın göğsünden vurulmuş halde ölü bulundu.
Muteber A.: Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde eşi Hasip A. tarafından bıçaklanarak öldürüldü.
Seda Kurt: Avcılar’da Ercan A. tarafından iki çocuğunun gözler önünde bıçaklanarak öldürüldü.
Halidiye El Hamit: Eşi Mahmud El Hüseyin tarafından 4 yaşındaki çocuklarının gözü önünde sopayla darp edilerek öldürüldü.
Sosin Küçükgüven: Bursa Jandarma Astsubay Okulu’nda görevli Jandarma Uzman Çavuş Aydemir K. tarafından beylik tabancasıyla vurularak öldürüldü.
Sibel Kaya: Hatay’da cezaevinden kaçan eşi Ahmet Kaya tarafından bıçaklanarak öldürüldü.
Güleda Cankel: Eski erkek arkadaşı Zafer Pehlivan tarafından bıçaklanarak öldürüldü.
Melisa Kalem: İzmir Buca açık cezaevinden izinli olarak çıkan Şehmuz Selçuk tarafından pompalı tüfekle vurularak öldürüldü.

Kadın Çalışmaları Komisyonu tarafından oluşturuldu

Kadın çalışmaları ve toplumsal cinsiyet konularına yönelik içerikler Kadın Çalışmaları Komisyonu tarafından özenle hazırlanarak, 'Kadın Çalışmaları' kategorisi adı altında arşivlenmektedir.

1 Comments

Bir yorum yapın

Geri Bildirimler

  1. İlgili İçerik:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Öğretmenler Günü

Öğretmenler günü ve ardındakiler

2019 Kasım ayı medya basın yayın raporu