in

2020 Mart ayı kadın raporu

Bu ayki rapora koranavirüs salgını nedeniyle siyasi iktidarın oluşturduğu infaz indirimi düzenlenmesi taslağını damga vurdu! 2020 Mart ayı kadın raporu

2020 Mart ayı kadın raporuna koranavirüs salgını nedeniyle siyasi iktidarın oluşturduğu infaz indirimi düzenlenmesi taslağını damga vurdu! 2020 Mart ayı kadın raporu

Kadıköy’de şiddete karşı dans eden 6 kadın hapis istemiyle yargılanacak

İstanbul Kadıköy’de kadına yönelik cinsel saldırı, istismar ve şiddeti protesto etmek için düzenlenen “Las Tesis” etkinliğinde gözaltına alındıktan sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakılan 6 kadın hakkında “kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” suçundan dava açıldı.

İddianamede, 6 kadının “kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” suçundan 6 aydan üçer yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

Adana Seyhan Belediyesi kadın cinayetlerine dikkat çekmek için park düzenledi

Seyhan Belediyesi 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü yaklaşırken erkek şiddeti sonucu katledilen kadınlar anısına fidan dikti. Seyhan’a bağlı Gürsel Paşa Mahallesi’nde Ali İzzet Begoviç Bulvarı’nda fidanların dikileceği alanın kadın temalı bir park olacağı belirtildi.

Gelecekte kadın parkı yapılacak olan alanda konuşan Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay:

Biz daha güzel şeyler için fidan dikmek isterdik ancak maalesef kadın cinayetleri ülkede bir gerçek. Umarım bir şeyler değişir.

Nadira Kadirova’nın şüpheli ölümüyle ilgili soruşturmada takipsizlik kararı verildi

AKP İstanbul Milletvekili Şirin Ünal’ın evinde bakıcı olarak çalışan ve Ünal’ın tabancasıyla intihar eden Özbekistanlı Nadira Kadirova’nın ölümüyle ilgili açılan soruşturmada takipsizlik kararı verildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, 23 Eylül 2019 günü kendi odasında silahla vurulmuş halde bulunan Kadirova’nın ölümüyle ilgili kararında şöyle denildi:

Genç kızın intihar ettiği, onu intihara azmettiren, teşvik eden, intihar kararını kuvvetlendiren ve intiharına herhangi bir şekilde yardım eden kişi ya da kişilerin bulunmadığı anlaşılmıştır.

İki kadın öğrenciyi taciz eden öğretim üyesi Atilla Girgin’in soruşturması sürüyor

İstanbul Aydın Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim üyesi Atilla Girgin’in, 24 Aralık 2019’da iki kadın öğrenciyi sözlü olarak taciz ettikten sonra, fiziki şiddet uyguladığı iddia edildi. Girgin’in, koridorda karşılaştığı kadın öğrencilere, “Böyle giyinemezsiniz. Burası pavyon değil” dediği ve daha sonra tehdit ettiği ileri sürüldü.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, İstanbul Aydın Üniversitesi öğretim görevlisi Atilla Girgin’in öğrencilere taciz ve fiziki şiddete ilişkin, soruşturmanın devam ettiğini söyledi.

Çanakkale’de 8 Mart bildirisi dağıtan EMEP üyeleri gözaltına alındı

Çanakkale’de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ile ilgili bildiri dağıtımı yapan 5 EMEP üyesi kadın gözaltına alındı. Gözaltların “halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama suçu” gerekçesiyle yapıldığı ve bildirideki savaş karşıtı ifadeler sebebiyle bildiriye dair toplatma kararı çıkarıldığı öğrenildi.

1000’i aşkın kadın avukattan imza kampanyası: Yargıda cinsiyetçiliğe son verin

Çeşitli barolara üye kadın avukatlar son olarak Av. M.K.’nin kadın avukatlara dönük taciziyle gündeme gelen yargıdaki cinsiyetçilik ve ayrımcılığa karşı imza kampanyası başlattı. İmza metnine 1000’i aşkın kadın avukat destek verdi.

Çağrı ve talepler şöyle sıralandı:

  • Yargı organlarının, HSK ve Adalet Bakanlığının sivil kişiler, adliye görevlileri, yargı mensuplarının kadın avukatlara karşı cinsel saldırı ve cinsiyete dayalı her türlü şiddetinin etkili şekilde soruşturulmasını ve cezalandırılmasını,
  • Baroların avukatların mesleğini icrası sırasında her türlü ayrımcılığı yasaklayan ve erkek avukat şiddetini önleyici meslek etik ilkeleri oluşturmasını, cinsel saldırı ve kadına yönelik şiddet fiillerini özenle soruşturan, önleyici tedbirler alan, hızlı ve etkili yaptırımlara bağlayan bir disiplin hukuku oluşturulmasını, mevcut disiplin soruşturmalarının hızla sonuca bağlanmasını,
  • Adli, idari ve disiplin soruşturmasının başlamasında “kadının beyanı esastır” ilkesinin esas alınmasını; cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılığa karşı koruyucu ilkeler belirlenmesini,
  • Hakim savcıların staj eğitimlerinde, Baroların Staj Eğitimi ve CMK eğitimlerinde görev alanların en az yarısının kadın olmasını,
  • Hakim-savcı avukatların staj ve CMK eğitimlerinde “toplumsal cinsiyet eşitliği” ve “kadına yönelik şiddet” hakkında uluslararası sözleşmeler başta olmak üzere eşitlikçi eğitim konularının temel eğitim konuları olarak belirlenmesini, bu eğitimlerin kadın hareketinden hukukçular tarafından verilmesini istiyoruz.

Kadın hak ihlalleri raporu: AKP iktidarlarında 15 bin 557 kadın öldürüldü

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 2002-2020 yılları arasındaki Türkiye’de kadın hakları ihlalleri raporunu açıkladı. Türkiye’de kadına yönelik şiddet, cinayet ve tacizin her geçen yıl arttığına dikkat çekilen raporda AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında Türkiye’de öldürülen kadın sayısı 66 iken 2019’da bu sayının en az 474’e yükseldiğine vurgu yapıldı.

Raporda, AKP iktidarı döneminde 15 bin 557 kadının yaşam hakkının ihlal edildiği belirtildi.

TRT 2 “Cinsiyet eşitliği istiyoruz” yazan pankartı sansürledi

TRT 2’de yayımlanan “Made in Dagenham” isimli (Türkçeye “Kadının Fendi” olarak çevrildi) filmin bir sahnesinde kadınların taşıdığı ve üzerinde “Cinsiyet eşitliği istiyoruz” (We want sex equality) yazan pankart sansürlendi.

Yönetmen Nigel Cole’un gerçek hayattan esinlendiği ve feminist bir ittifakı anlattığı Made in Dagenham adlı filmi, TRT2 tarafından “8 Mart’a armağan” denilerek yayımlandı.

Televizyon yayınlarında sigara, alkol, kan ya da vahşet içeren görüntüler Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) kararıyla üzeri buzlanarak yayımlanıyor. Ancak TRT 2 bu defa 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla ekrana taşıdığı filmde, kadınların bir eylem sırasında taşıdığı “We want sex equalıty” (Cinsiyet eşitliği istiyoruz) yazılı pankartı buzlayarak yayımladı.

Erkek şiddeti sonucu gözünü kaybetti, sanık avukatı “durup dururken vurmadı” dedi

Eski sevgilisi tarafından uğradığı şiddet sonucu tek gözünü kaybeden Y.O davasının 4. duruşması görüldü. Sanık avukatı duruşmada, “Olayı durup dururken yapmadı” dedi, gazetecileri şikâyet etti.

Sanık Avukatı Şevket Can Özbay, mahkeme başkanına basın mensuplarını şikayet etti. Mahkeme başkanı “Basın özgürlüğü var biz müdahale edemeyiz. Kararlarımızı çıkan haberlere göre vermiyoruz” dedi. Özbay, ise “Basında çıkan haberlerden siz etkilenmiyorsanız biz etkileniyoruz, müvekkilimiz etkileniyor. Olayı da durup dururken yapmadı. Tahrik edildiğine dair bir sürü olay var. Gençtir, istikbalinin, işinin telafisinin kapatılmaması gerekiyor. Kaçma şüphesi bulunmamaktadır. Tutuklulukta geçirdiği süre göz önüne alınarak tahliye edilmesini istiyoruz” dedi. Sanığın diğer avukatları da tahliye talebinde bulundu.

Y.O’nun avukatı Kübra Ekmen, delillerin tamamının toplanmadığını ifade ederek “Sanık cezaevindeyken bile tehditler yollamıştır. Bu yüzden pişman olduğunu düşünmüyoruz. Hiçbir insan ne olursa olsun vurulmayı hak etmez, dolayısıyla haksız tahrik indiriminin uygulanmamasını talep ediyoruz” dedi.

Mahkeme heyeti sanığın tutukluluğun devamına karar vererek bir sonraki duruşmayı 16 Nisan 2020 saat 10.00 tarihine erteledi.

Ekmek ve Gül’den, koronavirüs salgını sürecinde şiddete karşı 10 acil talep

Ekmek ve Gül, koronavirüs salgını sürecinde şiddete karşı 10 acil talep paylaştı:

  • Hükümet, kadına yönelik şiddete karşı acil eylem planı hazırlamalı.
  • Kolluk güçleri kadına yönelik şiddet olaylarına müdahale ve işlem konusunda uyarılmalı, kadınların başvurularının “korona salgını” bahanesiyle” göz ardı edilmesinin kabul edilemez olduğu ilan edilmeli.
  • Koruma ve tedbir kararlarında gecikme yaşanmaması için hükümet acilen önlem almalı.
  • Danışma ve destek mekanizmalarında aksama olmaması için özel önlemler alınmalı, ihtiyaca yönelik yeni birimler kurulmalı, 24 saat ulaşılabilir hale getirilmeli.
  • Sığınmaevlerinin koşulları düzeltilmeli, salgın önlemleri artırılmalı.
  • Kadına yönelik şiddet konusunda adli süreçler ertelenmemeli, kadınların uzayan yargı süreçlerinde tekrar tekrar mağdur edilmesinin önüne geçilmeli.
  • Kadınların çalışma yaşamındaki haklarının korunması ve hak gasplarının engellenmesi kadına yönelik şiddete ve kadınları eşitsizliğe mahkum eden koşullara karşı da vazgeçilmezdir! Kadın çalışanların haklarının gasp edilmesinin önüne geçilmeli.
  • Boşanma sürecinde olan ya da boşanan, maddi desteğe ve sağlık, eğitim, bakım desteğine ihtiyaç duyan kadınların özgün ihtiyaçları için bakanlıklar düzeyinde acil önlemler alınmalı, geciktirilmeden hayata geçirilmeli.
  • 6284 Sayılı Kanun gereğince haklarında koruma kararları olan kadınların bilgisi yetkili mercilerde var; salgının yarattığı güvensizlik ortamında şiddete uğrama tehdidi artan kadınlara hızla ulaşmalı ve kadınların güvenlikleri sağlanmalı, ihtiyaçları derhal karşılanmalı.
  • Tüm medya organlarında kadınlara şiddet durumunda başvurabilecekleri yerlere, haklarına ve devletin kadınları güvenceye alacağına ilişkin bilgilendirme yayınları yapılmalı, kamu spotları hazırlanmalı.

Koranavirüs salgını nedeniyle siyasi iktidar infaz indirimi düzenlenmesi taslağını oluşturdu

Koranavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle siyasi iktidar infaz indirimi düzenlenmesi taslağını oluşturdu. Açıklanan pakette siyasi tutuklular kapsam dışı bırakılırken, uyuşturucu ve cinsel suçlarla mükerrer (kesinleşmiş cezası varken ikinci kez suç işleyenler) işlenen suçlar infaz indirimi kapsamına alındı. Pakette mükerrerler ve buna bağlı cinsel suçlarla uyuşturucu ticareti suçları bakımından dörtte üç oranında koşullu salıverilme oranı üçte iki oranına indirilmesi, mahkûmiyet sürelerini tamamlamaksızın erken serbest kalma yoluna işaret ediyor.

Kadın Çalışmaları Komisyonu tarafından oluşturuldu

Kadın çalışmaları ve toplumsal cinsiyet konularına yönelik içerikler Kadın Çalışmaları Komisyonu tarafından özenle hazırlanarak, 'Kadın Çalışmaları' kategorisi adı altında arşivlenmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygu Davranışı ve Koronavirüs

Uygu davranışı ve Koronavirüs

2020 Mart ayı medya basın yayın raporu