Dur yolcu! Bilmeden gelip bastığın bu toprak, bir devrin battığı yerdir. Eğil de kulak ver, bu sessiz yığın bir vatan kalbinin attığı yerdir. Çanakkale Savaşı’nın, sınırları içerisinde gerçekleştiği Eceabat’ı yakından tanıyın. Eceabat Gezi Rehberi…
Eceabat, 1354’te Orhan Gazi’nin oğlu Süleyman Paşanın Rumeli’deki fetihleri sırasında Osmanlı topraklarına katıldı. Ece Bey’in önderliğinde fethedilen bölgeye bundan dolayı Süleyman Bey tarafından Eceabat (Ece’nin imar ettiği, Ece’nin kurduğu) adı verildi.
Eceabat Gezi Rehberi
- Kuruluş: M.Ö 2000/1354’te Osmanlı topraklarına katıldı.
- Nüfus: 9 bin (2017 Ocak verilerine göre)
- Konum: Marmara Bölgesi
- Rakım: 4 Metre
- İklim ve Bitki Örtüsü: Ilıman / Maki, Bozkır, Orman
Eceabat Gezi Rehberi: Eceabat önemli noktalar
Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi
7 Haziran 2012 tarihinde açılan ve Türkiye’de bir ilk niteliği taşıyan merkezde ileri simülasyon teknikleri ile Çanakkale Savaşları’nın önemli kesitleri 63 dakikalık gösterimle anlatılmaktadır.
Eceabat Gezi Rehberi: 57. Piyade Alayı Şehitliği
Mimar Nejat Dinçel tarafından tasarlanan 57. Alay Şehitliği ve Anıtı; 12 Aralık 1992 tarihinde inşa edilen şehitlik semboliktir. Dolayısıyla gerçek şehitlik Bomba Sırtı’nın güney ucunda, Çataldere Vadisi’nin içerisinde bulunmaktadır.
Kesikdere Şehitliği
Kesikdere Şehitliği Gelibolu Yarımadası içerisinde yer alan gerçek şehitliklerden bir tanesidir. Sembolik olan ise 57. Alay Şehitliği altındaki dere yatağının içerisinde yer alır. Siperler arasındaki yakın mesafe nedeniyle “Göğüs göğse savaş” ifadesinin kullanıldığı alandır. Özellikle Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk‘ün anılarında bahsettiği üzere “Siperler arasındaki mesafe neredeyse 8 metredir.” Ayrıca Bomba Sırtı olarak adlandırılan bu bölge yoğun muharebelerin yaşandığı bir alandır.
Atatürk’ün Saatinin Parçalandığı Yer
Anafartalar Grup Komutanı Albay Mustafa Kemal, 10 Ağustos 1915 günü Saat 04.30’da Conkbayırı’nda kırbacı ile taarruz emri verdikten kısa bir süre sonra harekâtı tepe üzerinde izlerken bir şarapnel parçası göğsünün sağ tarafına isabet etmiştir.
Atatürk’ün Gözetleme Yeri
Çanakkale Savaşı esnasında kara muharebeleri yaşanırken, Albay Mustafa Kemal Anafartalar Grup Komutanı iken özellikle bölgedeki savaşı buradan izlemiştir.
Conkbayırı
Bölgedeki tepeler içerisinden özellikle en hâkim nokta olmasından dolayı savaş boyunca kuzey hattının en önemli tepesi olmuştur.
Mehmet Çavuş Anıtı
Anıt 1919 yılında 10. Jandarma Er Okulu tarafından Gazi Mehmet Çavuş ile şehit olan 25 askerin anısına Cesarettepe’ye inşa edilmiştir. Bu bağlamda anıtın bulunduğu mevki, adını Mehmet Çavuş ve arkadaşlarının Anzak askerlerine karşı yapmış olduğu müdafaadan dolayı almıştır. (Anıt, 57.Alay Şehitliği’nden sonra yaklaşık 200 metre ileridedir.)
Kendisine vatana hizmetlerinden dolayı bir madalya verilir fakat o üstündeki elbiseler eski diye kendisine verilen madalyayı takmamıştır. Buna göre milletinin ona vermiş olduğu madalyayı eski bir elbiseye takmayı kendine yakıştıramamıştır.
Havuzlar Şehitliği
Alan, Çanakkale Savaşı sırasında hastahane ve nekahethane olarak kullanılmıştır. 1961 yılında Çanakkale Şehitlere Yardım Derneği tarafından inşa edilmiştir. 21 Haziran 1915’te Kerevizdere’de şehit düşen 2.Tümen’den Yüzbaşı Kemal Bey ve 126. Alay yaveri Selanikli Teğmen İsmail Efendi ve sekiz asker anısına yapılmıştır. Anıtın altındaki yazıda ise Yüzbaşı Kemal Bey’in tarihe geçen şu sözü yazmaktadır: “Hep birlikte şahadete koşalım ki, vatan kurtulsun.”
Namazgâh Tabyası
Namazgah tabyası Sultan Abdülaziz döneminde yaptırılmıştır. Asıl adı Rumeli Aziziye Tabyasıdır. Çanakkale Savaşı esnasında korunaklı alan olması, bölgeye dağılan birliklerin merkezi konumunda yer alması nedeniyle, Cuma Namazları burada kılındığı için Namazgah Tabyası ismini almıştır.
Eceabat Gezi Rehberi: Diğer önemli noktalar
- Yeni Zelanda Anıtı
- Atatürk’ün 9’u 10 Ağustos’a bağlayan geceyi geçirdiği yer
- 8. Tümen Karargâhı Su yatağı
- Büyük Anafartalar Barış Müzesi
- Çanakkale Şehitler Anıtı
- Sestos Kalesi
- Bigalı Kalesi
- Kilitbahir Kalesi
- Seddülbahir Kalesi
Instagram sayfamızı ziyaret edin