IO Dergi hakkında

İyi ki geldin, hoş geldin!

Hayat, sadece biyografik bilgilerimizin çoğalması için yaşadığımız anlardan ve kariyer için oluşturduğumuz özgeçmişlerimizden ibaret olmamalıdır. Öncelikle insani duygular çerçevesinden çıkmamak üzere özen göstermeli, her daim bunun bilincinde olmalıyız ki; bunun bilincinde olmayan bir insan hiçbir şekilde iyi bir fikir sahibi de olamayacaktır.

İnsaniyet duygularının ne kadar bilincindeysek o kadar iyi fikir üretebiliriz. İyi fikir üretmek statü gerektirmez! Örneğin; insaniyet duyguların bilincinde olmayan vicdan körü bir doktor, bir polis, bir öğretmen, bir hizmetli, bir çöpçü, bir avukat ve şu an sayamadığım bütün meslek dallarında çalışanlardan mesleklerini yerine getiremeyenler, aslında iyi insan olmadıkları için bunu başaramayanlardır. Buradan şöyle bir soru çıkarabiliriz; “O halde doktor olan bütün insanlar insaniyet duygularının bilincinde olan insanlar mı?” veya başka bir meslek grubu için de geçerli olabilir bu soru. Hayır, bütün doktorlar insaniyet duygularının bilincinde olan insanlar değillerdir. Dediğim gibi başka bir meslek dalında çalışan insanlar için de aynı değerlendirmeyi yapabiliriz.

Peki, neden insani duyguların bilincinde değillerdir? Çünkü Türkiye’de meslek etik kuralları teorik bilgilerden ibarettir, lakin uygulaması yoktur. Türkiye’de meslek etik ilkeleri çiğnenmektedir, hem de açık bir şekilde. Bu da şu demektir ki meslek etik ilkelerini çiğneyenler insaniyet duygularının bilincinde olmayanlardır; iyi insan değillerdir. Bundan dolayı tekrar bir örnekle pekiştirmek gerekirse bugün ülkemizde gazetecilik mesleğini yapan insanların tümü insaniyet duygularının bilincinde değillerdir. Çünkü gazetecilerin çoğu meslek ilkelerini çiğnemektedir.

Ancak meslek etik ilkelerine sadık olan kişiler mesleklerini gerçek anlamda yerine getiren kişilerdir. Çünkü onlar iyi insanlardır ve daima iyi fikir üretenlerdir. Bunu zaman zaman eleştirenler olabiliyor, sizler de belki eleştirebilirsiniz; “meslek ilkeleri ile insaniyet duygularının ne ilişkisi olabilir?” diye. Bence aralarında çok ince bir çizgi var; etik aynı zamanda ahlak demektir. Meslek etiği aynı zamanda meslek ahlakıdır. E şimdi insani duygularının bilincinde olmayan bir insan meslek ahlakının ne kadar bilincinde olabilir? Ve meslek ahlakının bilincinde olmayan bir insan ne kadar iyi fikir üretebilir?

İşte bu bağlamda IO Dergi (iodergi.com), dijitalde bir alternatif yaratmak amacıyla yola çıkmış bir dergidir.

Gelin, bu yolda el ele; omuz omuza vererek daima iyi fikirler üretelim…

GÖRKEM BARINDIK
IO Dergi İmtiyaz Sahibi

IO Dergi hakkında

IO Dergi’nin alternatif yayın duruşu; internetin gücünü kullanan, okurlarının sesi olan; tabuların üstüne giden; ilkelerinden ödün vermeyen şeffaf bir yayıncılık anlayışını desteklemektedir.

IO Dergi, dijital medyadaki gidişatı ve tabuları sorgulamayı ve bu çatı altında kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmayı vizyon; bu bağlamda ise tüm okuyucularında sosyal sorumluluk bilincini geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmayı misyon edinmiştir.

IO Dergi, herhangi bir çıkar grubu, ideoloji, örgüt, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir.

IO Dergi yayın kategorileri nelerdir?

IO Dergi, 7 farklı komisyondan oluşmaktadır:

Akademi Komisyonu

IO Dergi akademi

Akademiye ait bilgi niteliğinde olan tüm içerikler Akademi Komisyonu tarafından özenle hazırlanarak, ‘Akademi’ kategorisi adı altında arşivlenmektedir.


Kampüs Komisyonu

IO Dergi Kampüs

Türkiye’de bulunan üniversitelere ve üniversite yaşamına yönelik tüm içerikler Kampüs Komisyonu tarafından özenle hazırlanarak, ‘Kampüs’ kategorisi adı altında arşivlenmektedir.


Hayvan Hakları Komisyonu

IO Dergi hayvan hakları

Hayvan haklarına yönelik tüm içerikler Hayvan Hakları Komisyonu tarafından özenle hazırlanarak, ‘Hayvan Hakları’ kategorisi adı altında arşivlenmektedir.


Gezi Komisyonu

IO Dergi gezi

Gezi ve seyahate yönelik rehber niteliğinde olan tüm içerikler Gezi Komisyonu tarafından özenle hazırlanarak, ‘Gezi’ kategorisi adı altında arşivlenmektedir.


Radyo Televizyon ve Sinema Komisyonu

Dizi ve film yapımlarına yönelik tüm içerikler Radyo Televizyon ve Sinema Komisyonu tarafından özenle hazırlanarak sineturkiye.com adresimizde arşivlenmektedir.


Kadın Çalışmaları Komisyonu

IO Dergi kadın çalışmaları

Kadın çalışmaları ve toplumsal cinsiyet konularına yönelik içerikler Kadın Çalışmaları Komisyonu tarafından özenle hazırlanarak, ‘Kadın Çalışmaları’ kategorisi adı altında arşivlenmektedir.


Medya Basın Yayın Komisyonu

Medya basın yayın hayatına yönelik tüm içerikler Medya Basın Yayın Komisyonu tarafından özenle hazırlanarak, ‘Medya Basın Yayın’ kategorisi adı altında arşivlenmektedir.

IO Dergi’de neler yapabilirim?

İlgi alanınıza göre istediğiniz alanda faaliyet gösterebilirsiniz. Öncelikle ilgi alanınızı belirlemelisiniz. Hayatta neler yaptınız, neler yapıyorsunuz ve neler yapacaksınız? Bu aşamada ilgi alanınızı belirledikten sonra iletişim menüsünden tarafımıza ulaşabilirsiniz. Bir kahve ikram etmeyi isteriz!

Editörlük

İmla ve yazım konusunda kendime güveniyorum ve bu alanda kendimi geliştirmek istiyorum. Ne yapabilirim?

Editörlük tam sana göre! Komisyonlar tarafından hazırlanan içerikler, yayına alınmadan önce senin elinden geçer. Yazım, imla ve anlam bütünlüğü konusunda gerekli düzeltmeleri yaparsın ve son olarak yayına hazır hale getirmiş olursun.

Yazarlık (Akademi Komisyonu)

Akademiye yönelik ayrı bir ilgim var. Kuram okumayı ve yorumlamayı seviyorum. Teorik benim işim. Bu konuda kendime güveniyorum ve bu alanda kendimi geliştirmek istiyorum. Ne yapabilirim?

Akademi Komisyonu tam sana göre! Akademi kategorisi altında alan sınırlandırmaksızın istediğin konuda çalışmalar yapabilirsin. Yeter ki bilgi niteliğinde olsun!

Yazarlık (Kampüs Komisyonu)

Benim için kampüs hayatı bir başka. Bu konuda ne yapabilirim?

Kampüs Komisyonu tam sana göre! Türkiye’de bulunan üniversitelere ve üniversite yaşamına yönelik istediğin konuda çalışmalar yapabilirsin. Yeter ki kampüs hayatının dışına çıkma!

Yazarlık (Hayvan Hakları Komisyonu)

Hayvanları çok seviyorum. Onların hayatına dokunmak, beni huzurlu hissettiriyor. Bu konuda ne yapabilirim?

Hayvan Hakları Komisyonu tam sana göre! Hayvan hakları bağlamında istediğin doğrultuda çalışmalar yapabilirsin.

Yazarlık (Gezi Komisyonu)

Gezmeyi çok seviyorum. Deneyimlerimi başkalarıyla paylaşmak istiyorum. Bu konuda ne yapabilirim?

Gezi Komisyonu tam sana göre. Gezi Seyahat anlamında istediğin doğrultuda çalışmalar yapabilirsin. Geziyle ilgili öneri ve tavsiyelerde bulunabilirsin. Röportaj, söyleşi gibi içerikler hazırlayabilirsin. Yeter ki kategori dışına çıkma!

Yazarlık (Radyo Televizyon ve Sinema Komisyonu)

Film ve/veya dizi izlemeyi ve yorumlamayı çok seviyorum. Bu konuda ne yapabilirim?

Radyo Televizyon ve Sinema Komisyonu tam sana göre! Radyo, Televizyon ve Sinema hayatına ilişkin içerikler üretebilirsin. Bunlar; film/dizi/belgesel/animasyon eleştirisi, listeleri, testleri, haberleri, röportajları vs. olabilir. Yeter ki çalışmak istediğin konunun ucu radyoya, televizyona veya sinemaya dokunsun!

Yazarlık (Kadın Çalışmaları Komisyonu)

Kadın çalışmalarını yakından takip ediyorum. Toplumsal cinsiyet, feminizm konuları üzerine çalışıyorum. Kadın haklarını savunuyorum. Bu konuda ne yapabilirim?

Kadın Çalışmaları Komisyonu tam sana göre! Kadın çalışmaları, toplumsal cinsiyet, feminizm ile ilgili istediğin doğrultuda çalışmalar yapabilirsin. Yeter ki kategori dışına çıkma!

Yazarlık (Medya Basın Yayın Komisyonu)

Medya çalışmalarını yakından takip ediyorum. Basın ve yayın alanına ayrı bir sempati duyuyorum. Zaten bunun için Gazetecilik okuyorum. Bu alanda kendimi geliştirmek istiyorum. Bu konuda ne yapabilirim?

Medya Basın Yayın Komisyonu tam sana göre! İstediğin doğrultuda çalışmalar yapabilirsin. Bunlar medya basın yayın çalışmalarıyla ilgili haber, röportaj, söyleşi, eleştirel bir metin içeriği vs. olabilir. Yeter ki kategori dışına çıkma!


IO Dergi

Facebook | Instagram | Twitter