1289 yılında Osmanlı topraklarına katılan ve günümüz Türkiye’sinin en kalabalık 25. şehri olarak bilinen öğrenci kenti Eskişehir’i daha yakından tanıyın. Eskişehir Gezi Rehberi…
Ankara’dan başlayan maceramın ilk durağı Eskişehir’di. Eskişehir’e hızlı tren kullanarak bir buçuk saatte ulaştım. Ve Eskişehir’in tramvay hattını çözmek ise yine bir buçuk saatimi aldı. Ne garip de mi? Ankara’dan bir buçuk saatte Eskişehir’e ulaşıyorsunuz. Daha sonra tramvay hattını çözmek için yine bir buçuk saat harcıyorsunuz. Eskişehir’e gidecekler için tavsiyemdir; internet üzerinden tramvay hattına bir göz atmalarını öneririm. Birde unutmadan sadece bir kişiye adres sormakla yetinmeyiniz, yanıltıcı olabiliyor.
Eskişehir turuma başlarken Gezi öncesi hazırlık nasıl yapılır? başlıklı yazımda da bahsettiğim üzere gitmek istediğim yerlerin önceden düzenli bir şekilde harita üzerinde rotasını çıkardım ve bu bana cidden zaman kazandırdı.
Eskişehir Gezi Rehberi
- Kuruluş: M.Ö 14.yy Hititler / 1289’da Osmanlı topraklarına katıldı.
- Nüfus: 844 bin (2017 Ocak verilerine göre)
- Konum: İç Anadolu Bölgesi
- Rakım: 788 metre
- İklim ve Bitki Örtüsü: Karasal iklim / İç Anadolu bozkırı ile Kuzey ve Batı Anadolu ormanları.
- Eğitim: Anadolu Üniversitesi (1982) / Osmangazi Üniversitesi (1993)
- Osmanlı Döneminde ilk hutbenin okunduğu, ilk verginin alındığı ve ilk modern haritasının çizildiği yer Eskişehir’dir.
- İlk kez 1995 yılında düzenlenen Uluslararası Eskişehir Festivali her yıl düzenli olarak yapılmaktadır.
- 5 Mart 1950’de Porsuk Çayı taşarak sel felaketi meydana gelmiştir.
- 20 Şubat 1959’da 6 şiddetinde deprem meydana gelmiştir.
- Kalabak suyu Türkmen dağı eteklerinden 1936 yılında çıkarılan doğal kaynak suyudur.
- Lületaşı yalnızca Eskişehir’de işlenebilen bir taştır. (Türkiye’de yalnızca Eskişehir’de çıkarıldığı için Eskişehir taşı olarak da bilinir.)
- İlk Türk otomobili Devrim ile İlk Türk lokomotifi Karakurt Eskişehir’de bulunan TÜLOMSAŞ tarafından üretilmiştir.
- 2009 yılında ilk yüksek hızlı tren denemesi Eskişehir’de yapılmıştır.
- Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası Türkiye’nin ilk belediye senfoni orkestrası olma özelliğini taşır. İlk konserini 2002 yılında vermiştir.
Eskişehir Gezi Rehberi: Eskişehir gezilecek yerler
Sazova Bilim, Sanat ve Kültür Parkı
Sazova Parkı, gerek tasarımı gerek içinde barındırdığı yapılara istinaden Eskişehir’in en zengin parklarından bir tanesidir.
Masal Şatosu
Adından da tahmin edildiği üzere Sazova Parkı içerisinde Masal Gemisi, Masal Şatosu, Eskişehir Minyatür Parkı, Türk Dünyası Bilim, Kültür ve Sanat Merkezi, Sabancı Uzay Evi, Eti Sualtı Dünyası ve Japon Bahçesi yer almaktadır.
Masal Gemisi
Sazova Parkı’na ana girişte herhangi bir ücret ödemiyorsunuz. Fakat müze girişlerinde ücretler farklılık gösterebiliyor. Eskişehir’e gidecekler için kesinlikle görülmesi gereken yerler arasında Sazova Parkı ilk sırada yer almalıdır.
Odunpazarı Evleri
Eskişehir’in ilk yerleşim yeridir Odunpazarı semti. Ayrıca Osmanlı Dönemi’nden kalma Odunpazarı evleri UNESCO dünya mirası listesindedir.
Özellikle son yıllarda restore edilen evler ve yapılan turizm yatırımları semti bambaşka bir manzaraya kavuşturmuştur.
Odunpazarı bölgesine gittiğiniz vakit ayrıca Kurşunlu Camii ve Külliyesi, Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi, Atlıhan El Sanatları Çarşısı, Lületaşı Müzesi, Çağdaş Cam Sanatları Müzesi, Cumhuriyet Tarihi Müzesi, Alaaddin Camii, Osmanlı Evi (Yeşil Efendi Konağı), Arasta Çarşısı, Şeyh Edebali Türbesi, Canlı Tarih Sanhesi, Şelale Park, Anadolu Üniversitesi Eğitim Karikatürleri Müzesi, Kurtuluş Müzesi, ETİ Göç Müzesi, Tayfun Talipoğlu Daktilo Müzesi göreceğiniz yerler arasında olacaktır.
Porsuk Çayı
Eskişehir’i gezerken Sakarya Irmağı’nın en uzun kolu olan Porsuk Çayı ile çoğu yerde karşılaşabilirsiniz. En ünlüsü ise şehir merkezinde yer alan, çevresinde birçok kafe, restoran ve otellerin yer aldığı Doktorlar Caddesi ve Atatürk Caddesi arasında kalan bölgedir.
Eskişehir’in halkı tarafından Köprübaşı veya Adalar olarak da anılmaktadır. Çay kenarında kitap okuyan, sohbet eden, çoğunluğu üniversite öğrencilerinden oluşan bir topluluk görebilirsiniz. Ayrıca Gondol turlarına da katılabilirsiniz.
Kentpark
Kentpark, Türkiye’nin ilk yapay plaj olma özelliği taşımaktadır. Eskişehir Otobüs Terminali’nin karşısında yer alan Kentpark içerisinde açık yüzme havuzları, restoran ve kafeler, hediyelik eşya satışı yapılan büfeler, at binme alanları, çocuklar için oyun alanları ve yapay bir gölet bulunmaktadır.
Eskişehir Gezi Rehberi
Tavsiye: Seyahatinize başlamadan önce gideceğiniz şehre dair önceden bilgi edinmenizi ve görmek istediğiniz yerlerin rotasını çıkarmanızı önerebilirim. Bu sizlere ciddi anlamda zaman kazandıracak ve şehre olan yabancılığınızı giderecektir.
1 Comments
Bir yorum yapınGeri Bildirimler
İlgili İçerik: Bilecik Gezi Rehberi - iodergi.com