in

2020 Mart ayı medya basın yayın raporu

Bu ayki rapora gazetecilerin ardı ardına tutuklanmaları ve işlerine son verilmeleri damga vurdu! 2020 Mart ayı medya basın yayın raporu

2020 Mart ayı medya basın yayın raporuna gazetecilerin ardı ardına tutuklanmaları ve işlerine son verilmeleri damga vurdu! 2020 Mart ayı medya basın yayın raporu

Odatv Haber Müdürü Barış Terkoğlu, Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan ve Gazeteci Hülya Kılınç tutuklandı

“Libya şehidi MİT mensubunun cenaze görüntülerine Odatv ulaştı” haberi gerekçe gösterilerek gözaltına alınan Odatv Sorumlu Haber Müdürü Barış Terkoğlu ile muhabir Hülya Kılınç tutuklandı.

Tutuklanmaların ardından Odatv web sitesine erişim engeli getirildi. Odatv’nin bu erişim engelinden sonra yayına başladığı odatv.net, odatv.com.tr adresleri için de erişim engeli kararı verildi.

Odatv’de yayınlanan MİT görevlisinin cenaze haberine ilişkin soruşturma kapsamında ifade vermesi istenen Odatv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan da ifadesinin ardından çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Barış Pehlivan’ın cezaevi girişinde sırtına vurulduğu belirtildi. Evrensel’e konuşan Avukat Hüseyin Ersöz, cezaevi girişinde Barış Pehlivan’ın kötü muameleye maruz kaldığını söyledi. Ersöz, bir gardiyanın Barış Pehlivan’ın sırtına vurarak darp ettiğini dile getirdi.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı ise açıklama yaparak Pehlivan’ın kötü muameleye maruz kaldığı yönündeki iddiaları yalanladı:

Yapılan incelemeler ve kamera görüntülerinin izlenmesi sonucunda haberlerdeki iddiaların asılsız olduğu tutuklu Barış Pehlivan’ın infaz koruma memurları tarafından hiçbir şekilde darp edilmediği, sözlü ya da fiili kötü muamelede bulunulmadığı tespit edilmiştir. Tutuklu Barış Pehlivan veya avukatları tarafından Cezaevi İdaresine, Cezaevi Savcılığına bu konuda sözlü, yazılı herhangi bir müracaat olmamıştır.

Yeni Yaşam gazetesi yöneticileri Çelik ve Keser ile Yeniçağ Yazarı Ağırel tutuklandı

Türkiye’nin Libya’da yürüttüğü operasyonlar sırasında MİT mensubunun hayatını kaybettiğine dair bilgileri haberleştiren Odatv Haber Müdürü Barış Terkoğlu ve muhabir Hülya Kılınç’ın tutuklanmasının ardından gazetecilere yönelik gözaltı ve tutuklama kararları sürüyor. Yeniçağ gazetesi yazarı Murat Ağırel adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı dosyadan tutuklandı.

RTÜK üyesi Taşcı, “Gel Dese Aşk” dizisi sebebiyle ATV’ye tepki gösterdi

ATV’nin 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü akşamı ilk bölümünü yayınladığı “Gel Dese Aşk” isimli yeni dizisinde kullanılan küfürlere tepki yağdı. ATV’nin siyasi saiklerle korunduğunu ifade eden RTÜK’ün CHP kontenjanından seçilen üyesi İlhan Taşcı, bir değerlendirme raporu hazırlayarak konunun bugünkü toplantıda gündeme alınması için üst kurula başvurdu. Taşcı, “Bu yayıncı neyi yayınlarsa RTÜK yönetimi suç görecek doğrusu merak ediyorum” dedi.

ATV’de son olarak 8 Mart 2020 tarihinde ilk bölümü yayınlanan “Gel Dese Aşk” isimli dizide; “O…pu”, “P.ç” ve “Karı” gibi küfürlerin “bip”leme yapılma gereksinimi dahi duyulmadan açık bir şekilde yayınlandığını belirten Taşcı şunları kaydetti:

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde kadını böylesine aşağılayan küfürlerin, hem de çocukların ekran başında oldukları korumalı olması gereken bir saatte sorumsuzca yayınlanması karşısında Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun görmezden gelmesi; hele hele bu kadar açık bir ilke ihlali karşısında harekete geçmemesi ve yaptırım uygulamaması düşünülemez.

‘Sendikalı ol’ çağrısı yapan gazeteci Timur Soykan işten çıkarıldı

Sendikalı çok sayıda gazetecinin işine son verilen Demirören Medya’da, sendika hakkı için mücadele eden Posta Gazetesi Haber Müdürü Timur Soykan işte çıkarıldı.

Gazeteci Soykan, kendi hazırladığı esprili afişlerle gazetecileri sendikaya üye olmaya davet ediyordu. Timur Soykan, bianet’e yaptığı açıklamada da gazetecilere seslendi, “Herkes sendikalı olsun” dedi. Son olarak da tutuklanan gazeteciler için hazırladığı afişleri paylaşmış, sosyal medyadan da şunları yazmıştı:

Gazeteci arkadaşlarımız hapisteyken hiçbirimiz özgür değiliz. Barış Terkoğlu, Barış Pehlivan, Murat Ağırel, Hülya Kılınç’ın yer aldığı afişler Demirören Medya’da. Gazetecilere Özgürlük.

Yeniçağ internet sitesi Genel Yayın Yönetmeni Batuhan Çolak’ın işine son verildi

Çolak, görevine son verilmesini Twitter hesabından duyurdu:

Yeniçağ’daki genel yayın yönetmenliği ve yazarlık görevlerime hiçbir mazeret gösterilmeksizin, son derece yakışıksız bir yöntemle son verildi. Bu haksız ve saygısız eylemi izah edebilecek bir kelime bulamıyorum. Operasyonun bir ayağı da içerideymiş, göremedik!

Antalya’da iki gazeteciye “koronavirüs” gözaltısı

Antalya’nın yerel haber sitesi “haberimizvar.net”in Genel Yayın Yönetmeni İdris Özyol ve Genel Yayın Koordinatörü Ebru Küçükaydın, dün akşam yayınlanan bir koronavirüs haberi nedeniyle gözaltına alındı.

Evlerinden gözaltına alınan gazeteciler ifade için Antalya Emniyet Müdürlüğüne götürüldü. İki gazetecinin dün gece yayınlanan bir Koronavirüs haberi nedeniyle gözaltına alındıkları öğrenildi. Gazeteciler ifade işlemleri sonrası serbest bırakılırken gözaltı gerekçesi yapılan haber de siteden kaldırıldı.

Sunucu Beste Uyanık: Santralin maliyet haberini CNN yaptırdı

Eski CNN Türk spikeri Beste Uyanık, Türkiye’nin termik santrallere filtre takılmasının tartışıldığı dönemde sunduğu “maliyet” haberiyle ilgili konuştu. Uyanık, sosyal medyada Adli Tıp Uzmanı Hakan Kar ile koronavirüse karşı önlemler konusunda tartışma yaşadı. Konu tartışılırken Uyanık, termik santral haberini CNN Türk’ün yaptırdığını ve tepkiler nedeniyle istifa ettiğini söyledi.

İlan almayan gazeteler cezaevine alınmayacak

Koronavirüs riski altındaki cezaevlerindeki mahpusları yakından ilgilendiren 3’üncü Yargı Paketindeki infaz düzenlemesine Basın İlan Kurumundan (BİK) reklam almayan gazetelerin cezaevlerine alınmamasını öngören bir madde de eklendi.

Sputnik’e saldırı girişimi: 5 gazeteciye gözaltı, İstanbul ofisinde polis araması

Ankara’nın Çankaya ilçesinde bir grup, Rusya merkezli Sputnik Haber Ajansında çalışan 3 gazetecinin evlerine “Şehitler ölmez vatan bölünmez” sloganıyla saldırı girişiminde bulundu. Polisin olayla ilgili soruşturma başlattığı bildirildi. Saldırı girişimi sonrası gazeteciler şikayette bulunmak için gittikleri karakolda gözaltına alınırken adliyedeki ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı. Sputnik Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Mahir Boztepe ise İstanbul’da gözaltına alındı ve ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı. Sputnik’in İstanbul ofisine ise polis baskını düzenlendi. Baskın sırasında bir çalışanın daha gözaltına alındığı belirtildi. Rusya Dışişleri Bakanlığı, saldırı girişimine ve gözaltı uygulamasına tepki gösterdi.

Gazeteci-Yazar Alptekin Dursunoğlu tutuklandı

Avukat Kemal Aytaç, Alptekin Dursunoğlu’nun sosyal medya paylaşımları vasıtasıyla “halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme ve aşağılama” suçlamasıyla tutuklandığını belirtti.

Gazeteci Aziz Oruç’a 2 yıl 1 ay hapis cezası

Gazetecilik faaliyetleri nedeniyle tutuklanan Aziz Oruç’a 2016 yılında Twitter’da yaptığı 12 paylaşım gerekçe gösterilerek açılan davada “terör örgütü propagandası” suçlamasıyla 2 yıl 1 ay hapis cezası verildi. Ceza ertelenmedi.

RSF: Edirne Pazarkule Sınır Kapısında haber takibi yapan 9 gazeteciye gözaltı

Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü (RSF), aralarında uluslararası basında çalışan gazetecilerin de olduğu dokuz gazetecinin Edirne’de gözaltına alındığını duyurdu.

Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü, gözaltına alınan gazetecilerden 8’inin ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldığını, Britanyalı haberci Bradley Alan Secker’in de ifadesinin alınmasının ardından bırakılmasının beklendiğini belirtti.

Gazetecilerin 1’inci Derece Askeri Yasak Bölgeye girdikleri gerekçesiyle gözaltına alındıkları öğrenildi.

TGS Ankara Şubesinden Cumhuriyet’e: Ozan Çepni işe geri alınsın

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Ankara Şubesi, Cumhuriyet gazetesine çağrı yaparak işten çıkarılan Ozan Çepni’nin geri alınmasını istedi.

Cumhuriyet gazetesi Muhabiri Ozan Çepni işten çıkarıldı. Yaşadıklarını sosyal medya hesabı Twitter’dan duyurdu:

Kovuldum! 2015 yılında gazeteciliğe başladığım Cumhuriyet Gazetesi’nden hiçbir gerekçe gösterilmeden ‘iş ve işletmenin gereği’ denilerek haksız şekilde işten çıkarıldım. Gazetecilik mücadelemi sürdürmeye devam edeceğim. Takdir, gazetenin asıl sahibi okurlarındır!

Çağdaş Gazeteciler Derneği 2019 Başarı Ödülleri’nin sahipleri açıklandı

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), 2019 Yılının Başarılı Gazetecileri Ödülleri’nin sahipleri açıklandı.

  • Haber ödülü: Cumhuriyet gazetesinden Miyase İlknur’un “’Mall of’ oyunları” ve “TOKİ’den Peşkeş-Torunlar’a Çalışmış” haberleri.
  • Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Ödülü: Cumhuriyet’ten Seyhan Avşar’ın “FETÖ Borsası mı?”, “FETÖ borsasındaki rüşvet çarkı” ve “Kilit İsim AKP’li Çıktı” başlıklı haberleri.
  • Mustafa Ekmekçi Haber Ödülü: Sözcü gazetesinden Ali Ekber Ertürk’ün “Rektörün Torpili” haberi.
  • Rafet Genç Haber Ödülü: BirGün gazetesinden Mustafa Mert Bildircin’in “Halkın parasıyla gevşemiş” haberi.
  • Behzat Miser Kent Haber Ödülü: Sözcü gazetesinden İsmail Şahin’in “Katar Emiri’nin annesi Kanal İstanbul’a nazır 44 dönüm arazi aldı” haberi.
  • İnternet Haber Ödülü: Gazete Duvar’da 2019 yılı boyunca yayınlanan Serkan Alan’ın Çorlu tren kazası davasına ilişkin haber ve röportajları layık görüldü.
  • Röportaj Ödülü: Jinnews’den Filiz Zeyrek’in “Savaşlar sürdükçe biz çocuklar ölmeye devam edeceğiz”, “KHK’li eğitim emekçisi Seher: Direnmeyi seçtik”, “Yaşamak için yola düşenlerin öyküsü: Mevsimlik işçiler”, “Cevizlerle ekmeğini kazanan Ayşe: Mücadele hep sürüyor” ve “90’larda evimizi yıkanlar şimdi de çadırlarımızı yıktı” başlıklı haberlerine verildi.
  • İzzet Kezer Haber Fotoğraf Ödülü: DHA’dan Harun Özalp’in CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na Çubuk’ta yapılan saldırı sırasında atılan yumruğun vurulduğu anın fotoğrafına verildi.
  • Karikatür Ödülü: Uykusuz’dan Cem Dinlenmiş’in “Her Şey Olur” adlı köşesindeki “Poşet Karikatürü”ne; Yerel Medya Haber Ödülü, DHA’dan Sinan Uçar ve Selay Saykal’ın “Dipsiz Göl’de 15’inci Apollinaris lejyonunun altın küpü aranmış” haberine.
  • Sayfa Tasarımı Ödülü: Milliyet’ten Menderes Özel ve Ersoy Diyar’ın Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’ne ilişkin Şule Çet tasarımına, İnceleme Araştırma Ödülü, Barış Pehlivan ve Barış Terkoğlu’nun Metastaz kitabına verildi.
  • TV Haber Ödülü: Kanal D’den Özgen Bingöl ve Veysel Dişbudak “Genç kızın isyanı” haberine, TV Belgesel Ödülü, BBC Türkçe’den Mahmut Hamsici ve Ege Tatlıcı’nın “Ahmet Türk: 1970’lerden bugüne bir Kürt siyasetçi” haberine, TV Program Ödülü Babıali TV’den Mustafa Hoş’un “Durum” programına verildi.

Demirören ve Doğuş Medya’ya da koronavirüs teşhisi

Koronavirüs Demirören Medya’ya da sıçradı. Evden çalışan bir kişi ile güvenlik görevlisinin koronavirüs testinin pozitif çıktığı öğrenildi. Kanal binasındaki güvenlik görevlisinde görülen virüs sonrası kafeterya alanının dezenfekte edilerek, tedbiren hizmete geçici olarak kapatıldığı belirtildi. Ayrıca evden çalışan bir çalışanın da test sonucunun pozitif çıktığı ve hastanede tedavi altına alındığı açıklandı.

NTV Sunucusu Serhan Başbahçıvan kanaldaki 2 muhabir ve 1 kameramanın koronavirüse yakalandığını duyurdu. Başbahçıvan isimleri açıklamadı ancak 2 muhabirin Korhal Varol ve Pınar İlik Üçer olduğu tahmin ediliyor.

Medya Basın Yayın Komisyonu tarafından oluşturuldu

Medya basın yayın hayatına yönelik tüm içerikler Medya Basın Yayın Komisyonu tarafından özenle hazırlanarak, 'Medya Basın Yayın' kategorisi adı altında arşivlenmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2020 Mart ayı kadın raporu

Nisan ayında öldürülen gazeteciler