in

2020 Nisan ayı medya basın yayın raporu

Bu ayki rapora basın özgürlüğü raporu damga vurdu! Türkiye 180 ülke arasında 154.sırada yer aldı. 2020 Nisan ayı medya basın yayın raporu

2020 Nisan ayı medya basın yayın raporuna Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü tarafından yayınlanan Basın Özgürlüğü Raporu damga vurdu! Türkiye 180 ülke arasında 154. sırada yer aldı. 2020 Nisan ayı medya basın yayın raporu

Gazeteci Hakan Aygün tutuklandı

Muğla’nın Bodrum ilçesinde, Twitter hesabında yer alan “ey İBAN edenler” ifadesi nedeniyle “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” ile “Hakaret” suçlarını işlediği iddiasıyla gözaltına alınıp, adliyeye sevk edilen gazeteci Hakan Aygün, tutuklandı.

OBA Makarna patronundan muhabire tehdit: Resmi kaldırma, görürsün yapacaklarımı

Antep Başpınar 4. Organize Sanayi Bölgesinde bulunan OBA Makarna’da işçilerin çalışma saatleri ve koşulları üzerine yaptığı haberinin ardından Evrensel gazetesi Gaziantep muhabiri Umut Yeğin’i arayan Oba Makarna Yönetim Kurulu Başkanı Musa Özgüçlü, “Lan sen savcı mısın, hakim misin kimsin sen? Sen var ya vatan hainisin. Seni süründüreceğim lan. Sen devlet misin! Tehdit mi ediyorum seni, tehdit adam öldürmekle olur! Beni iyi dinle! Sus, sesini kes. Sen eşkıyasın, amacını biliyorum senin, seninle görüşeceğiz, o resmi kaldırma görürsün sana neler yapacağım” diyerek hakaret ve tehditler savurdu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve BDDK, Fatih Portakal hakkında suç duyurusunda bulundu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fatih Portakal’ın “sosyal medyada yalan ve halkı manipüle etmeye yönelik ifadeler paylaştığını” iddia ederek suç duyurusunda bulunurken BDDK ise “sosyal medyadan bankacılık ve finans sistemine yönelik gerçeğe aykırı ve maksatlı ifadeler paylaştığı” iddiasını gerekçe olarak gösterdi.
RTÜK, FOX TV Ana Haber bültenine 3 kez yayın durdurma cezası verdi
Fatih Portakal’ın CHP’li belediyelerin yardımlarının engellenmesi, Diyanet İşleri Başkanlığının siyasallaşması ve tüm devletlerin yoksullaştığı yönündeki ifadeleri RTÜK tarafından “ihlal” olarak değerlendirildi.
RTÜK toplantısında, FOX Ana Haber için yayın reklam gelirlerinin yüzde 3’ünün ceza bedeli olarak alınması ve 3 kez ana haber bülteni yayınının durdurulması kararı verildi.

Gazeteci Fatih Portakal hakkında 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) suç duyurusu üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Kaçakcılık ve Ekonomik Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından FOX TV Haber Sunucusu Fatih Portakal hakkında başlatılan soruşturma tamamlandı. Gazeteci Fatih Portakal hakkında 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Gazeteci Fatih Portakal hakkında “Tekalif-i Milliye”yi hatırlatarak paylaştığı Twitter mesajı nedeniyle Bankacılık Kanunu’nun “İtibarın Korunması” başlıklı 74’üncü maddesini ihlal ettiği gerekçesiyle 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı.

İddianamede, Portakal’ın 6 Nisan tarihinde sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında Tekalifi Milliye’yi hatırlatarak, “Zor günlerden geçiyoruz. Mevduat veya tasarrufu olanlardan para istenmesin bir de! Olmaz olmaz diyemiyorum maalesef” ifadesiyle, Bankacılık Kanunu’nun 74’ncü maddesini ihlal ettiği belirtildi.

İddianamede Portakal’ın yazılı savunmasına da yer verildi. Portakal’ın ifadesinde “Paylaşımım tamamen ironi niteliğindedir” dediği kaydedildi.

Sendika.org’un Twitter hesabı askıya alındı

Sendika.org haber sitesinin Twitter hesabı askıya alındı. Site, haber paylaşımlarını “@sendika_org2” hesabı üzerinden sürdürüyor.

28 Mart tarihinde de Yol TV’nin Twitter hesabı askıya alınmıştı. Gazeteci Onur Toper, ana hesap geri alınana kadar “@YolTV2” hesabının kullanılacağını duyurmuştur.
Albayrak’ın Kanal İstanbul güzergâhında arazi aldığını haberleştiren gazeteciye dava
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Kanal İstanbul güzergâhında arazi aldığı iddialarını haberleştiren cumhuriyet muhabiri Hazal Ocak hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı. Ancak Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi’ne (UYAP) girildiğinde Ocak hakkında iki ayrı iddianamenin yer aldığı görüldü.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre; 6 Mart 2020 tarihli ilk iddianamede savcı, Ocak’ın “hakaret” suçundan yargılanmasını istedi. Ancak Başsavcı vekili bu iddianameyi iade etti ve “hakaret suçunun basın yoluyla ve alanen işlendiğini” belirterek verilecek cezada artırım yapılması gerektiğini belirtti.

31 Mart tarihli bu yeni iddianamede Ocak’ın 1 yıldan az olmamak kaydıyla 1 yıldan 2 yıla kadar hapsi istendi. İddianamede, Bakan Albayrak’ın Kanal İstanbul güzergâhından arazi satın almış olması, “doğal süreçte yaşanan bir alışveriş olayı” olarak anlatıldı.

Ocak’ın, Bakan Albayrak’ın onur şeref ve saygınlığını rencide ettiği öne sürüldü. 31 Mart 2020 tarihli iddianame, İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Ocak, 18 Haziran’da yargıç karşısına çıkacak.

Independent Türkçe’ye erişim engeli kararı

Independent Türkçe, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) kararı ile erişime engellendi
Twitter’dan paylaşım yapan Çiçek “Bu kararın, Suudi Arabistan’ın Anadolu Ajansı ve TRT Arapça başta olmak üzere erişimi engelleme kararına karşı yapıldığı belirtiliyor” dedi. Çiçek, “Independent’ın ana gövdesinin yüzde 70’i Rus işadamında, yüzde 30’u Suudlu işadamında ama editoryal bağımsızlık tamamen kuruluş ilkelerinde… Bize resmi olarak herhangi bir tebligat ya da mahkeme kararı gelmiş değil. Devletler arası bir mesele bizimle ilgili değil. Sonuçta, bizim editoryal bağımsızlığımızın ihlali ya da objektif haber ilkelerinin ihlaliyle ilgili herhangi bir karar yok… Herhangi bir kapatma yok, ortada idari bir BTK kararı var… Siteye bazı yerlerde erişim sağlanıyor bazı yerlerde sağlanmıyor Durum şimdilik budur” ifadelerini kullandı.
Suudi Arabistan, geçen hafta Anadolu Ajansı (AA) ve TRT Arapça’nın internet sitelerine erişime engel getirmişti.

Türkiye basın özgürlüğü listesinde 154. sırada

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, dünyadaki 180 ülkede basın özgürlüğünün durumunu mercek altına aldığı 2020 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ni kamuoyuna açıkladı. Türkiye listede 154’üncü sırada yer aldı. Geçen yıl 157’nci sırada yer alan Türkiye, bu yıl üç sıra yükselmiş oldu.

Hürriyet çalışanlarının tazminatları hâlâ ödenmedi

Hürriyet gazetesinde Türkiye Gazeteciler Sendikasına üye oldukları için işten çıkarılan 45 gazetecinin tazminatları 6 aydır verilmiyor. Gazeteciler bu süreçte meslek değiştirdi, hayat pahalığı yüzünden İstanbul’dan ayrıldı ya da işsiz kaldı. Gazeteciler Kovid-19 salgını döneminde bir de koronavirüsle uğraşırken, Demirören Grubu Milli Dayanışma Kampanyası’na 6,7 milyon liralık bağış yaptı.
Ses Kocaeli Gazetesi’ne silahlı saldırı düzenlendi, 2 kişi tutuklandı

Kocaeli’de günlük yayın yapan Ses Kocaeli Gazetesi’ne sabaha karşı silahlı saldırı düzenlendi.

Sabah 05.00 sularında 9 el ateş edilen gazete binasının camları kırıldı. Kocaeli’nin tanınmış gazetecileri Güngör Arslan ve İsmet Çiğit’in beraber yönettiği gazete bu sabah kurşunlandı.

İzmit’te bulunan Ses Kocaeli Gazetesi’nin binasına sabah saatlerinde gelen gazete çalışanları, polise haber verdi. Saldırı anı gazetenin güvenlik kameralarına yansıdı. Gazete tarafından yapılan açıklamada “Bu çirkin ve küstah saldırının faillerinin biran önce ortaya çıkmasını ve ucu kime dokunursa dokunsun olayın aydınlatılmasını Kocaeli polisinden bekliyoruz” denildi.

Gazeteye saldırı düzenlenmesiyle ilgili adliyeye sevk edilen 6 şüpheliden F.D. ve Y.G. tutuklandı, 4 kişi serbest bırakıldı.

TGC’nin en kıdemli kadın gazetecisi Ferhunde Ülküsel 103 yaşında vefat etti

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin en kıdemli kadın üyesi, 1997 Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü ve Basın Şeref Kartı sahibi Ferhunde Ülküsel 12 Nisan 2020 Pazar günü vefat etti.

Çağlan Tekil hayatını kaybetti

Geçirdiği beyin kanaması nedeniyle yoğun bakımda tedavi gören Müzik Yazarı ve Radyo Programcısı Çağlan Tekil hayatını kaybetti.

Tarihçi Orhan Koloğlu hayatını kaybetti

Medya Basın Yayın Komisyonu tarafından oluşturuldu

Medya basın yayın hayatına yönelik tüm içerikler Medya Basın Yayın Komisyonu tarafından özenle hazırlanarak, 'Medya Basın Yayın' kategorisi adı altında arşivlenmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Öldürülen Gazeteciler Günü

Öldürülen gazeteciler günü nedir, ne zaman anılır?

Covid salgını ve eğitim

Covid salgını ve eğitim