Nisan ayında öldürülen gazeteciler: Hasan Fehmi, Bülent Ülkü, İsmail Gerçeksöz, Ümit Kaftancıoğlu ve Muzaffer Feyzioğlu uğradıkları suikast sonucu hayatlarını kaybettiler. Peki, kimdi bu gazeteciler?
Bülent Ülkü
Çalıştığı Yer: Körfeze Bakış gazetesi
Öldürüldüğü Yer: Bursa
Öldürüldüğü Tarih: 1 Nisan 1992
Fail: Bulunamadı
Körfeze Bakış gazetesi sahibi ve yazı işleri müdürü Bülent Ülkü kontrgerilla tarafından kaçırılarak 1 Nisan 1992’de Bursa-Uludağ yolunda işkence edildikten sonra kurşunlanarak öldürüldü.
İsmail Gerçeksöz
Çalıştığı Yer: Ortadoğu gazetesi
Öldürüldüğü Yer: İstanbul
Öldürüldüğü Tarih: 4 Nisan 1980
Fail: Bulunamadı
Bursa’da Hâkimiyet gazetesinin yazı işleri müdürlüğünü yapan İsmail Gerçeksöz, Bursa Ekspres gazetesini çıkarıp bu gazetede başyazılar yazmış ve İstanbul gazetelerinin Bursa muhabirliğini yapmıştır. 1961’de gittiği Batı Almanya’da işçi olarak çalışıp Türk işçi derneklerinin başkanlıklarında bulundu, çeviriler yaptı. 1976’da Türkiye’ye döndü ve Ortadoğu gazetesinde çalışmaya başladı ve bu gazete başyazarlık yaparken 4 Nisan 1980 tarihinde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.
Hasan Fehmi
Çalıştığı Yer: Serbesti gazetesi
Öldürüldüğü Yer: İstanbul
Öldürüldüğü Tarih: 6 Nisan 1909
Fail: Bulunamadı
Yazı işleri müdürü ve başyazarı olduğu Serbesti gazetesindeki yazılarında İttihat ve Terakki yönetimini sert bir dille eleştiren Hasan Fehmi, 6 Nisan 1909 günü vurularak öldürüldü. Türkiye’de ilk basın şehidi olarak tarihe geçmiştir ve öldürüldüğü 6 Nisan günü, Türkiye’de Öldürülen Gazeteciler Günü olarak kabul edilir.
Ümit Kaftancıoğlu
Çalıştığı Yer: TRT
Öldürüldüğü Yer: Ankara
Öldürüldüğü Tarih: 11 Nisan 1980
Fail: Ahmet Mustafa Kıvılcım
1974’te TRT’de yapımcı olarak çalışmaya başlayan Ümit Kaftancıoğlu, Dönemeç adlı hikâyesiyle TRT Büyük Ödülü’nü aldı. Ayrıca “Köy Odası” programlarını hazırlayan ekibin sorumlusu oldu ve “Hakullah” adlı röportajıyla Ali Naci Karacan Birincilik Armağanı’nı aldı. 11 Nisan 1980 gününün sabahı evinden işe gitmek üzere dışarı çıktığında uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Olaydan sonra tutuklanan Ahmet Mustafa Kıvılcım, polise verdiği ifadede Ümit Kaftancıoğlu’nu “solcu olduğu için” öldürdüğünü söyledi. Ahmet Mustafa Kıvılcım, Askeri Mahkeme tarafından ömür boyu hapse mahkûm edilse de cezası Askeri Yargıtay tarafından bozuldu ve 4 yıl tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakıldı.
Muzaffer Feyzioğlu
Çalıştığı Yer: Hizmet gazetesi
Öldürüldüğü Yer: Trabzon
Öldürüldüğü Tarih: 15 Nisan 1980
Fail: Bulunamadı
Trabzon’un yerel gazetelerinde biri olan Hizmet gazetesinde çalışan Muzaffer Feyzioğlu, 15 Nisan 1980 tarihinde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Suikast sonucu öldürülen çoğu gazeteci gibi onun da faili bulunamadı.