in

2019 Ekim ayı medya basın yayın raporu

2019’un Ekim ayı, medya basın yayın hayatı anlamında nasıl geçti? Yaşanan gelişmeler nelerdi? 2019 Ekim: Medya basın yayın raporu

2019 Ekim medya basın yayın raporu içeriğinde neler yer aldı? Yaşanan gelişmeler nelerdi? 2019 Ekim Medya basın yayın raporu

Binali Yıldırım’ın servetindeki artışı soran gazeteciye dava açıldı

Yazılarında Binali Yıldırım ile çocuklarının servetindeki artışın kaynağını soran Gazeteci Mehmet Y. Yılmaz’a dava açıldı.

Binali Yıldırım’ın suç duyurusu üzerine savcılığın “kamu görevlisine hakaret” iddiası ile düzenlediği iddianamede Mehmet Y. Yılmaz’ın 4 yıl 1 aya kadar hapisle cezalandırılması talep edildi. Yılmaz’ın davaya konu edilen dört yazısından “Binali Bey, sırrını ver, oyumu al” başlıklı olanı, haziran ayında Binali Yıldırım’ın başvurusu üzerine İstanbul Anadolu 4. Sulh Ceza Hâkimliği’nin kararı ile erişime kapatılmıştı.

Olay Medya, kapanma kararını erteledi

Bursa’da yayın yapan ve bünyesinde Olay gazetesi ve Olay TV’yi barındıran Olay Medya, ekonomik nedenleri gerekçe göstererek daralmaya gideceğini belirtti. Daha önce Olay Medya’nın 30 Eylül’de kapanacağı ve çalışanların iş akitlerinin feshedileceği belirtilmişti ancak sonrasında kapatma kararının ertelendiği bildirildi. Yaşanan bu belirsizlikten dolayı çalışanların huzursuz olduğu belirtildi.

Olay Medya’nın kapatma kararını ertelediği, şirketin ekonomik daralmaya gideceği ve bu süreçte iş akitlerine son verilen çalışanların bazıları ile yeni sözleşme yapılarak devam edileceği, bazı çalışanların ise işine son verileceği belirtildi. Olay Medya emekçileri ise yaşanan belirsizlik nedeniyle huzursuz olduklarını ifade etti.

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI): Yargı reform paketi ihtiyacın çok gerisinde

Yargı Reformu Stratejisi’nin birinci paketi Meclis gündemine geldi. Yasa tasarısında 15 kanunun 38 maddesinde değişiklik öngörülüyor. Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) pakete dair ilk incelemesini açıkladı. IPI, paketin yargı sisteminde ufak değişiklikler önerdiğini, OHAL sonrası temel hak ve özgürlüklere yönelik zararın temeline değinmediğini ve uluslararası yargı ve ifade özgürlüğü standartlarına uzak kaldığını belirtti.

7 gazeteci için 21 yıla kadar hapis istendi

Sosyal medya hesaplarında paylaştıkları haber linki ile Jandarma Genel Komutan Yardımcısı Musa Çitil’i hedef gösterdikleri gerekçesiyle yargılanan 7 gazeteci için 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istendi.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı’nın (DİHA), Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki sokağa çıkma yasağı dönemine ilişkin “Kuşatmanın adı ‘Bayrak 12’, başındaki isim Musa Çitil” başlığıyla yayınlandığı haberi sosyal medya hesaplarından paylaştıkları gerekçesiyle gazeteciler Ömer Çelik, A.Vahap Taş, Çağdaş Kaplan, Selman Çiçek, Hamza Gündüz, İnan Kızılkaya, Kemal Sancılı ile Selim Gönenç hakkında açılan davanın 4’üncü duruşması Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Gazeteci Kemal Sancılı, başka bir dava kapsamında tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldığı duruşmaya diğer gazeteciler katılmadı. Duruşmada sadece Avukat Resul Tamur hazır bulundu.

RTÜK’ten “Çukur”a para cezası

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), darp, cinayet ve ateşli silah görüntüleri nedeniyle “Çukur” dizisine para cezası verdi.

RTÜK’ten yapılan yazılı açıklamaya göre, Show TV’de yayınlanan Çukur dizisi, yeni sezonun ilk üç bölümünde erken saatlerde yoğun olarak darp, cinayet ve ateşli silahlar gösterdi.

Üçüncü sezonu yayınlanan dizi, vatandaşlar tarafından sezon başından itibaren RTÜK’e şikayet edildi.

Televizyon dizilerinin başta çocuk ve gençler olmak üzere toplumu derinden etkilediğinden yola çıkan Üst Kurul, dizi hakkında düzenlenen raporu gündemine aldı.

Üst Kurul toplantısında Çukur’un, 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’un ilgili maddesinde yer alan “yayın hizmetleri, şiddeti özendirici ve kanıksatıcı olamaz” hükmünü ihlal ettiğine karar verildi.

Diziye “idari para cezası müeyyidesi” uygulanması oy birliğiyle kararlaştırıldı.

Öte yandan Üst Kurul, yayınlarında sağlık beyanıyla sahte bitkisel ürün satan televizyonlara da ceza verdi. Vatandaşlara gerçek olmayan cinsel ürün ve benzerlerini pazarlayan Hazan TV, Sıla TV, Doruk TV, Evin TV, Maxi TV, TV 0, Metro TV, Vatan TV, Gala TV, Kanal C’ye ceza kesildi.

Sosyal medyada #YoutubeYOLTVyiGeriVer kampanyası

YouTube hesabı geçen haftalarda hacklenene Yol TV için sosyal medyada kampanya düzenlendi.

Adı “Haitpts HTTV9” olarak değiştirilen hesabın yeniden Yol TV’ye verilmesi için Twitter üzerinden “@TeamYouTube” hesabına “#YoutubeYOLTVyiGeriVer” çağrısı yapıldı.

Yol TV’den konuya dair yapılan açıklamada “Bugüne kadar ülkenin yoğun gündemini meşgul etmeden YouTube ile yazışmalarımızla bu hack saldırısı sorununu çözmeye çalıştık. YouTube ise bu konuyu erteleyerek Türkiye’de ve Avrupa’da milyonların özgür sesi olmayı başarmış Yol TV’nin bir hack şebekesinin eline geçmesine seyirci kaldı” denildi.

Yurt gazetesinde 6 editör gazeteden ayrılmak zorunda kaldıklarını açıkladı

Yurt gazetesinde çalışan 6 editör; maaşların eksik ve düzensiz yatması, esnek/izinsiz çalışma, ücretsiz mesailer gibi nedenle gazeteden ayrılmak zorunda kaldıklarını açıkladı.

Yurt Gazetesi Editörü ve Emek Muhabiri Tolga Kaan Ateşli’nin sosyal medyada yayınladığı açıklamada, gazete editörlerinden ToIga Kaan Ateşli, Ökkeş Taşkın, Cengiz Karagöz, Neslişah Bozkurt, Umut Taştan ve Buse Çelebi’nin imzası yer aldı.
“11 Ekim 2019 tarihi itibariyle metnin sonunda imzaları bulunan Yurt Gazetesi emekçileri olarak işimizden ayrılmak zorunda kaldığımızı tüm ilerici basın camiasına ve basın emekçisi meslektaşlarımıza ilan ediyoruz” denilen açıklamada editörler, ayrılmalarının gerekçesi olarak, uzun zamandır yaşanan eksik maaş, esnek ye ücretsiz mesailer, izinsiz çalışma gibi nedenler sıraladı.

Hürriyet’te işten atma: 6 gazeteciye tebligat ulaştı

Hürriyet gazetesinde bir grup çalışan işten çıkarıldı. Gazete, çalışanlarına işten çıkarıldıklarını, evlerine posta yoluyla gönderdikleri tebligatla haber verdi. İşe gelen çalışanlardan bir kısmı, evlerine tebligatın ulaştığını öğrendi.
İpek Yezdani, Sebati Karakurt, Kenan Başaran, İbrahim Yurtbay, Önder Öndeş, Dürdane Kırçuval işten çıkarılma tebligatı ulaşan gazetecilerden. Kaç kişinin işten çıkarıldığı ise bilinmiyor. İşten atılan isimlerden olan İpek Yezdani, halihazırda Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Merkez Yöneticisi.

Beş yılda 3 bin 804 basın kartı iptal edildi

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “basın kartı ambargosu”nu geçtiğimiz aylarda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a yönelttiği yazılı soru önergesiyle Meclise taşımıştı. O sorulara Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’dan yanıt geldi. Gelen yanıta göre, son 5 yılda 3 bin 804 basın kartı iptal edildi.

Medya Basın Yayın Komisyonu tarafından oluşturuldu

Medya basın yayın hayatına yönelik tüm içerikler Medya Basın Yayın Komisyonu tarafından özenle hazırlanarak, 'Medya Basın Yayın' kategorisi adı altında arşivlenmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2019 Ekim ayı kadın raporu

Öğretmenler Günü

Öğretmenler günü ve ardındakiler