in

2020 Şubat ayı medya basın yayın raporu

2020 Şubat ayı medya basın yayın raporu içeriğinde neler yer aldı? Yaşanan gelişmeler nelerdi? 2020 Şubat ayı medya basın yayın raporu

2020 Şubat ayı medya basın yayın raporu içeriğinde neler yer aldı? Yaşanan gelişmeler nelerdi? 2020 Şubat ayı medya basın yayın raporu

RTÜK’ten Elazığ depremi yayınına ceza

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından, Elazığ depremi ile ilgili yapılan haberler nedeniyle FOX, KRT, Halk TV, Tele 1, TV 5 ve Habertürk’e idari para cezası kesildi. Yapılan haberlerde deprem vergilerinin akıbeti sorulan televizyon kanallarına ilişkin verilen RTÜK kararında siyasi iktidar hakkında yanıltıcı olduğuna yönelik iddialarda bulunuldu.

RTÜK’ten yapılan açıklamaya göre, kanallara verilen cezaların nedenleri şöyle:

  • Fatih Portakal’ın, Türkiye’nin Akdeniz’deki egemenlik faaliyetleri hakkında 6 Ocak’ta yayınlanan haberlerde Türkiye’yi ‘sömürgeci’ ilan ettiği ileri sürüldü. Üst Kurul, FOX’a ‘ağır idari para cezası’ müeyyidesi uyguladı.
  • KRT kanalında yayınlanan yorumların halkı sorumlu yayıncılık anlayışıyla bilgilendirmediği, izleyicilerde korku, panik, endişe ve karamsarlık duyguları oluşturacak nitelikte olduğu öne sürüldü.
  • Ceviz Kabuğu programında, depremle ilgili izleyicilerde korku ve panik oluşturacak nitelikte yayın yapıldığı gerekçesiyle Halk TV’ye de para cezası uygulandı.
  • ‘Sorumlu habercilik anlayışından uzak bir şekilde halkta korku ve panik yaratan iftira niteliğindeki deprem yayınları’ gerekçesini öne sürerek Tele 1, TV 5 ve Habertürk’e de idari para cezası verildi.

Gazeteci Uğur Güç’e yaptığı haber nedeniyle dava açıldı

Çağdaş Gazeteciler Derneği İstanbul Temsilci Gazeteci Uğur Güç, Işıl Özgentürk’e 13 Ocak 2019 tarihli Cumhuriyet gazetesindeki ‘Yeni Kuşak Türbanlılar’ yazısı nedeniyle verilen mahkeme kararını, “Mahkeme küfürbaz avukatın istediğini yaptı: Işıl Özgentürk’e hapis cezası” başlığıyla 4 Temmuz 2019 tarihinde haber.sol.org’da haberleştirmişti.

Haberin başlığında ‘küfürbaz avukat’ ifadesini kullanan Uğur Güç hakkında savcılık, ‘kamu davası’ açılmasını kararlaştırdı.

Çağdaş Gazeteciler Derneği Yönetim Kurulu “İstanbul Temsilcimiz Uğur Güç’e açılan dava, hukuku değil ‘Saray’ı eksen almıştır!” başlığıyla yaptığı açıklamada şöyle dedi:

Cumhuriyet gazetesi köşe yazarı Işıl Özgentürk’ün, iktidar yanlısı basın tarafından hedef gösterilmesinin ardından açılan davada 1,5 yıl hapis cezasına çarptırılması kararını, haber.sol.org‘da yayınlayan sorumlu yazı işleri müdürü, aynı zamanda Çağdaş Gazeteciler Derneği İstanbul Temsilci Uğur Güç’e, haberinden kaynaklı açılan ‘hakaret’ davası, açıkça basın özgürlüğü düşmanlığıdır.

Google’ın Demirören’e ‘haber girişimi’ desteği tepki çekti

Google Haber Girişimi (GNI) Yenilikçi Yaklaşım Çağrısı’nın sonuçları belli oldu. Başvuruları değerlendiren Google, Türkiye’den sadece Demirören Medya’yı fonlamaya karar verdi. Seçilen projeler 150 bin dolara kadar desteklenecek.

Konuyla ilgili Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Yöneticisi Mustafa Kuleli, fon desteğinin Demirören’e verilmesini “tam bir akıl tutulması” olarak değerlendirdi.

Albayrak’ın Kanal İstanbul haberlerine getirilen erişim engeli haberine erişim engeli

Cumhuriyet gazetesinde 20 Ocak’ta “Damat işi biliyor” başlığıyla yayımlanan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Kanal İstanbul güzergahında arazi aldığına yönelik habere ve bu konuyu gündeme taşıyan onlarca internet sitesinin haberine erişim engeli getirilirken ardından bu haberlere getirilen erişim engeli haberine de erişim engeli getirildi.

Forbes dergisi Mart ayından itibaren Türkiye’deki yayınını durduracak

Türkiye’de Turkuvaz Medya Grubu bünyesinde yer alan, Patron dünyasının bilinen medya organlarından Forbes dergisi, Türkiye’deki yayınını mart ayında durduracak. Dergisi önümüzdeki Mart ayında Türkiye’deki son sayısını çıkararak yayın hayatına son verecek.

Gazeteci Murat Güreş beraat etti

FETÖ şüphelisinin ifadesini yayımladığı” gerekçesiyle Ağustos 2017’de “soruşturmanın gizliliğini ihlal” gerekçesiyle iki hafta tutuklu kalan gazeteci Murat Güreş beraat etti.

TGC, Kanal D muhabiri Şevval Şirin’in gözaltına alınmasını kınadı

İstanbul Esenyurt’ta Belma Barut İlkokulundaki cinsel istismar haberini takip eden Kanal D muhabiri Şevval Şirin’in gözaltına alınmasıyla ilgili Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu açıklama yaptı.

Türkiye Gazetecilik Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne göre gazeteci; tüm bilgi kaynaklarına serbestçe ulaşma ve kamu yaşamını belirleyen, halkı ilgilendiren tüm olayları izleme, araştırma hakkına sahiptir. Gazeteci bu amaçla her türlü sansür ve oto sansürle mücadele eder. Gazeteci, önce halka ve gerçeğe karşı sorumludur. Bu sorumluluk kamu otoriteleri ve işverenine olan sorumluluklarından önce gelir

Esenyurt’ta bir okulda cinsel taciz iddiası nedeniyle velilerin eylemini takip eden Kanal D muhabiri Şevval Şirin, okul müdürüyle röportaj yapmak isteyince gözaltına alındı. Şevval Şirin’in polisler tarafından okulun içine götürüldüğü, mahkeme kararı olmaksızın cep telefonuna el konularak saatlerce bir odada tutulduğu öğrenildi. Hukuk devletinde kamu yararına görev yapan gazeteciler, mahkeme kararı olmadan gözaltına alınamaz, haber yapması engellenemez. Polislerden şikayetçi olan meslektaşımız Şevval Şirin’e ‘geçmiş olsun’ diyoruz.

Gazeteci Necla Demir’e “Cumhurbaşkanına hakaret” davası

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu tarafından Gazete Karınca eski imtiyaz sahibi Necla Demir hakkında CİMER’e yapılan isimsiz bir ihbar üzerine “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme” ve “Cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla soruşturma başlatılmıştı. İhbarda Gazete Karınca’da yapılan bazı haberlerde AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret edildiği ileri sürülmüştü. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla hazırlanan raporda, “Wikileaks belgelerinden: Erdoğan ülkeyi sivil çatışmaya sürüklüyor”, “RedHack üyeleri konuştu: Neden Albayrak’ı hacklediler?” haberleri suçlama konusu yapılmıştı.

Gazeteci Deniz Yücel hakkında 15 yıl 3 ay hapis cezası istendi

Almanya’da yaşayan ve Türkiye’de 1 yıl iddianame dahi hazırlanmadan cezaevinde tutulan Die Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücel’in yargılandığı davada savcı matalaasını hazırladı. Yücel’e “terör örgütü propagandası yapmak” ve “halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek” suçlamalarını yönelten savcı, 2 yıl 3 aydan 15 yıl 3 aya kadar hapis cezası talep etti.

Netflix Türkiye’de 30 gün ücretsiz deneme süresi kaldırıldı

Netflix, üye olmadan önce 30 gün ücretsiz şekilde içeriklere ulaşmayı sağlayan deneme süresi uygulamasını Türkiye’deki kullanıcılara artık sunmayacak. Daha önce Netflix’in internet sitesinden “üye olma” seçeneğine tıklandığında açılan “30 günlük ücretsiz deneme” ekranı artık görüntülenmiyor. Netflix Türkiye, üye olmak isteyen kullanıcılarından artık direkt olarak ödeme planı seçmelerini istiyor.

Cemal Dursun hayatını kaybetti

Evrensel Gazetesi İmtiyaz Sahibi Cemal Dursun, tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Cemal Dursun, kuruluşundan bu yana Evrensel gazetesinin spor sayfası editörlüğünden matbaasına, imtiyaz sahipliğinden idareciliğine kadar pek çok alanında görev almıştı.

Medya Basın Yayın Komisyonu tarafından oluşturuldu

Medya basın yayın hayatına yönelik tüm içerikler Medya Basın Yayın Komisyonu tarafından özenle hazırlanarak, 'Medya Basın Yayın' kategorisi adı altında arşivlenmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Psikoterapi Sertifika Eğitim Programları

Psikoterapi sertifika eğitim programları: Eleştirel bir bakış

2020 Şubat ayı kadın raporu