in

2019 Eylül ayı medya basın yayın raporu

2019’un Eylül ayı, medya basın yayın hayatı anlamında nasıl geçti? Yaşanan gelişmeler nelerdi? 2019 Eylül: Medya basın yayın raporu

2019 Eylül medya basın yayın raporu içeriğinde neler yer aldı? Yaşanan gelişmeler nelerdi? 2019 Eylül Medya basın yayın raporu

Kaftancıoğlu yazısı yayımlanmayan Yeni Şafak yazarı Özlem Albayrak istifa etti

Yeni Şafak gazetesi yazarı Özlem Albayrak’ın “Canan Kaftancıoğlu kararı” başlıklı yazısı Yeni Şafak tarafından yayımlanmadı.

Özlem Albayrak istifasını ve nedenini Twitter hesabından şu ifadelerle duyurdu:

Dün gazeteye gönderdiğim ekteki yazı yayınlanmadı. Bu, gazetenin yayın politikası ve benim görüşlerimin çelişmesiyle başlayan sorunların son halkasıydı. Bu şartlarda devam etme imkanı kalmadığından yazılarıma son veriyor, Yeni Şafak’la yolumu ayırıyorum. Duyurulur.

BirGün yazarı Barış İnce için 11 ay 20 gün hapis cezası

BirGün yazarı Barış İnce, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davaya verdiği “akrostişli savunma” nedeniyle 11 ay 20 gün hapis cezası aldı.

Evrensel’e yayınladığı ‘tekzip’ten 41 bin lira para cezası

Evrensel Eski Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Cem Şimşek hakkında Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesinde açılan ‘hakaret’ ve ‘tekzip yayınlamamak’ suçlamalarıyla açılan davada karar açıklandı. “Albayrak, işçilere saldırı programının sinyalini verdi” başlıklı haberin konu olduğu davada mahkeme ‘hakaret’ suçlaması için beraat kararı verirken; tekzip metninin usulüne uygun yayınlanmadığını iddia ederek 41 bin 660 TL para cezasına hükmetti. Para cezası için istinaf mahkemesine itirazda bulunulacak.

Yargıtay kararının ardından 5 eski Cumhuriyet çalışanı tahliye edildi

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, eski Cumhuriyet gazetesi çalışanlarına “terör örgütüne yardım” suçundan hapis cezası veren yerel mahkeme kararının temyiz incelemesini tamamladı. Daire, temyiz isteminde bulunan Akın Atalay, Orhan Erinç, Murat Sabuncu, Aydın Engin, Hikmet Çetinkaya ile Ahmet Şık hakkındaki mahkûmiyet hükümlerini bozdu.

Hüsnü Mahalli’ye hapis cezası verildi

Gazeteci Hüsnü Mahalli’ye “Türkiye Cumhuriyetini aşağılama” suçlamasıyla 5 ay hapis cezası verildi.

Mahalli, aldığını hapis cezasını sosyal medya hesabı üzerinden paylaştığı mesajda duyurdu. Mahalli paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

Cumhurbaşkanı’na hakaretten 2 yıl 5 ay 5 gün hapis, Kurul Halinde Kamu Görevlilerine hakaretten 1 yıl 8 ay 25 gün hapis cezası almıştım. Bugün de Türkiye Cumhuriyetini aşağılamadan 5 ay hapis aldım. Suç aynı: Suriye politikasını eleştirmek. Peki, dünyada eleştirmeyen var mı?

Taraf gazetesi muhabiri Hüseyin Özkaya’ya 7,5 yıl hapis cezası

Taraf gazetesi eski muhabiri Hüseyin Özkaya, ‘FETÖ’ye üye olmak suçlamasıyla yargılandığı davada hapis cezasına çarptırıldı. Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesi, “silahlı terör örgütü üyesi olmak” suçlamasıyla yargılanan Özkaya’ya, 7,5 yıl hapis cezası verdi.

İnci Sözlük ile Uludağ Sözlük’ün %50 hissesi satıldı

Türkiye’nin en büyük ikinci sözlük sitesi Uludağ Sözlük ve İnci Sözlük’ün %50 hissesi, Ergünkent İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Emin Adanur tarafından satın alındı.

Gazeteciden, kadın meslektaşlarına hakaret!

Ses Kocaeli isimli internet sitesinde yazdığı yazıda, kadın meslektaşlarına hakaret eden İsmet Çiğit’e Kocaeli basınından tepki geldi. Çok sayıda gazetecinin yanı sıra Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti (KOGACE) İsmet Çiğit’i kınayan açıklama yaptı. TGS Kocaeli Temsilciliği tarafından yapılan açıklamada, “Dışarıdan ya da içimizden gelen bu gibi kötülüklere, çirkinliklere müsaade etmeyelim, hep birlikte daha güçlü duralım” denilirken KOGACE isim vermeden Çiğit’i disipline sevk ettiğini duyurdu.

Okan Bayülgen: Televizyondan uzaklaştırıldım, nedeni hiçbir zaman yayınlayamayacaklarım

Bir zamanlar televizyonun popüler simalarından olan Okan Bayülgen, Ekşi Sözlük’ün YouTube hesabı olan “pena”da sözlük yazarlarının sorularını yanıtladı. “Buyrun Benim” adlı programda kendisine yöneltilen “Televizyona neden döndünüz?” sorusuna Bayülgen, “Televizyondan uzaklaştırılmıştım” cevabını verdi.

“Neden AKP’ye yanladın” sorusuna ise Bayülgen, şu yanıtı verdi:

Yandaş mı oldun? Bu sorunun sorulması bile saçma. Çok üzer beni bu. Nasıl yanlayabilirim? 2 yılın üzerinde yaptığım bütün işlerde uzak bırakılmamın nedeni, hiçbir zaman yayınlayamayacaklarım.

Basın Konseyinden Erdoğan’a tepki: Gazetecileri azarlamayın, sorulara yanıt verin

Basın Konseyi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın FOX muhabirini azarlamasına tepki gösterdi. Konseyden yapılan yazılı açıklamada, “Soru soran gazeteci azarlanamaz. Kamu gücünü kullananlar, halkın haber alma hakkı adına kendilerine yöneltilen soruları yanıtlamak durumundadır” denildi.

RTÜK, Fox Life’da yayımlanan diziye “iki kadının öpüştüğü” gerekçesiyle ceza verdi

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyesi Faruk Bildirici, Fox Life kanalındaki 9-1-1 adlı dizide iki kadının öpüşme sahnesine RTÜK tarafından “genel ahlaka aykırı olduğu” gerekçesiyle beş kez yayın durdurma cezası verildiğini duyurdu. Karara muhalefet şerhi koyan Bildirici, “Eşcinselliğin bir dizide konu edilmesini ‘ihlal’ olarak görmek, ayrımcılık yapmak demektir” dedi.

Bursa’da yayın yapan Olay Medya kapanacak, 55 televizyoncu işsiz kalacak

Bursa’da 1987 yılından bu yana yayın yapan Olay Medya kapanma kararı aldı. Bu kararla birlikte 55 televizyoncunun işsiz kalacağı açıklandı. Kararın ardından açıklama yapan Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Bursa Şubesi, televizyonun kapatılacağı gün olan 30 Eylül’de Olay Medya önünde buluşma çağrısı yaptı.

ÇGD tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Televizyon bölümünde çalışan 55 arkadaşımızın “Yasal haklarını alma” garantisiyle 30 Eylül 2019 günü son kez yayın yapacaklarının, 30 Eylül gecesi OlayTV yayınının duracağının bilgisini aldık. Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şubesi olarak 1989 yılından bu yana tarafımız oldukça net ve bellidir. Biz, meslektaşlarımızın yanında, onlarla omuz omuza mücadele içindeyiz. Bu süreçte de gözümüz, kulağımız patronajın uygulamalarında ve meslektaşlarımızın hakları üzerinde olacaktır. Bu süreçte hiçbir meslektaşımızın mağdur edilmesine müsaade etmeyeceğimizin Bursa kamuoyu tarafından bilinmesini istiyoruz. 30 Eylül 2019’da Olay TV ekranı kararacak. Bizler ise 30 Eylül gecesi meslektaşlarımızla bir arada olacağız. 30 Eylül’de üyelerimizi Olay Medya önüne davet ediyoruz.

RTÜK Başkanı: İlk toplantıda gündem şiddet olacak

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, şiddet görüntülerine karşı şikayetlerin gündeme alınması hakkındaki başvuruya yanıt verdi. Şahin, yapılacak olan ilk kurul toplantısında şiddet konusunun ele alınacağını bildirdi. Başvuru sahibi RTÜK’ün CHP’li Üyesi İlhan Taşcı, toplumun bu konuda somut adım atılmasını beklediğini söyledi.

Cumhuriyet’te 15 gazetecinin işine son verildi

Cumhuriyet gazetesinde aralarında Diyarbakır Temsilcisi Mahmut Oral, doğum izni devam eden muhabir Ceren Çıplak Drillat ve Ankara bürosundan Şeyma Paşayiğit’in de olduğu 15 kişinin gazetedeki görevlerine son verildiği öğrenildi.

Mehmet Zahid Sobacı, Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı oldu

Basın İlan Kurumu (BİK) 30’uncu Dönem Genel Kurul toplantısının ardından yapılan ilk yönetim kurulu toplantısında BİK Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı İletişim Başkan Yardımcısı Mehmet Zahid Sobacı seçildi.

Hakarete maruz kalan kadın gazeteci Suriye Çatak Tek, suç duyurusunda bulundu…

Medya Basın Yayın Komisyonu tarafından oluşturuldu

Medya basın yayın hayatına yönelik tüm içerikler Medya Basın Yayın Komisyonu tarafından özenle hazırlanarak, 'Medya Basın Yayın' kategorisi adı altında arşivlenmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2019 Eylül ayı kadın raporu

dijital şiddet

Dijital şiddet nedir?