in

2020 Şubat ayı kadın raporu

2020 Şubat ayı kadın raporu içeriğinde neler yer aldı? Bu ayki kadın raporuna siyasetçilerin cinsiyetçi damga vurdu! 2020 Şubat ayı kadın raporu

2020 Şubat ayı kadın raporu içeriğinde neler yer aldı? Yaşanan gelişmeler nelerdi? Bu ayki kadın raporuna siyasetçilerin cinsiyetçi damga vurdu! 2020 Şubat ayı kadın raporu

Berfin Özek davasında ‘somut delil’e ulaşılamadı

Berfin Özek’e asitli saldırıda bulunan Casim Ozan Çeltik’e verilen 13 yıl 6 ay hapis cezasının gerekçeli kararını açıklayan mahkeme, “kasten öldürme saiki ile hareket ettiğine yönelik kesin ve somut bir delile ulaşılamadığı” değerlendirmesinde bulundu. İskenderun Başsavcılığı, kararı eksik buldu.

Ayşe Tuba Arslan’ın öldürülmesinde ‘ihmal’ soruşturması üç aydır sonuçlanmadı

Eskişehir’de 23 kez suç duyurusunda bulunmasına rağmen eski eşi tarafından katledilen Ayşe Tuba Arslan’ı ölüme götüren ihmaller konusunda başlatılan Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) incelemesinin üzerinden 3 ay geçmesine rağmen hiçbir sonuç çıkmadı.

CHP’li Yüceer’den kanun teklifi: Israrlı takip suç kapsamına alınsın

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, birçok ülkede ayrı bir suç olarak düzenlenen “ısrarlı takip” suçunun, Türk Ceza Kanunu’nda başlı başına ayrı bir suç kapsamında ele alınması amacıyla kanun teklifi hazırladı. Kadına yönelik şiddetin önemli bir kısmında, kadınların şiddet öncesinde saldırganların ısrarlı takibine maruz kaldıklarına dikkat çekti ve şunları kaydetti:

Yasalarda bu suçun açıkça belirtilmemiş ve tanımlanmamış olmasının özellikle kadınları ve çocukları şiddetin bu türü karşısında korumasız bırakmakta, acı sonuçlara yol açmaktadır.

İHD’den kızını öldüren babanın psikolojik sorunu olduğu yönündeki haberlere tepki

İHD, babası tarafından öldürülen Şeyma Yıldız’ın ardından yapılan “Babanın psikolojik sorunları vardı” türündeki haberleri eleştirdi

İHD Ankara Şube Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu, babası tarafından öldürülen Şeyma Yıldız hakkında çıkan haberler aracılığıyla şiddetin meşrulaştırılamayacağını ifade etti. İHD Çocuk Hakları Komisyonu Üyesi Sevinç Koçak, “Sevgi bir mülkiyet biçimi olamaz. Toplumsal cinsiyet temelli şiddet, failin psikolojik rahatsızlığı ile açıklanamaz ve öldürme gerekçesi olamaz.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube Çocuk Hakları ve Kadın Komisyonu, Ankara’nın Çubuk İlçesi’nde 7 Şubat Cuma günü babası tarafından öldürülen Şeyma Yıldız hakkında basın toplantısı düzenledi. İHD Ankara Şube’de yapılan açıklamadan konuşan İHD Çocuk Hakları Komisyonu Üyesi Sevinç Koçak, 2020’nin ilk 40 gününde 29 kadın cinayetinin işlendiğine dikkat çekerek devletin kadına ve çocuklara yönelik yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini söyledi. Koçak, Şeyma Yıldız ile ilgili “Babasının kızını sevdiği”, “Psikolojik sorunları olduğu” yönündeki haberlere değinerek şunları kaydetti:

Katillerin çoğu, öldürdükleri kadın ve çocukları çok sevdiğini söylüyor. Sevgi bir mülkiyet biçimi olamaz. Toplumsal cinsiyet temelli şiddet, failin psikolojik rahatsızlığı ile açıklanamaz ve öldürme gerekçesi olamaz.

Ölmemek için öldürmek zorunda kalan Hülya Halaçkay’a 15 yıl hapis cezası verildi

İstanbul Güngören’de 25 Ağustos 2019 tarihinde kendisine sistematik şiddet uygulayan eşi Kadir Ören’i saldırısından kurtulmaya çalışırken öldüren Hülya Halaçkay’a 15 yıl hapis cezası verildi. Avukatların “Meşru müdafaa şartları oluşmuştur” savunmasına karşın mahkeme, haksız tahrik indirimi uyguladı.

Vali Orhan Çiftçi hakkında kadına şiddet davası açıldı

Kırklareli Valisi olarak görev yaptıktan sonra mayıs 2018’de merkeze çekilen Orhan Çiftçi hakkında, 4 arkadaşıyla birlikte kaçırdıkları belediye çalışanı Meltem Özkalfa’ya ormanda işkence ettikleri gerekçesiyle İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açıldı. 10 Şubat’ta ‘2020-35’ dosya numarasıyla açılan davada Orhan Çiftçi, “cebir tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” ve “hakaret” suçlarından yargılancak. Davanın açılması için 3,5 yıldır hukuk mücadelesi veren Meltem Özkalfa, mücadelesinden vazgeçmesi için çeşitli baskılar gördüğünü de söyledi.

11 yıl ceza alan belediye müdürü iki aydır tutuklanmadı

Mardin Büyükşehir Belediyesine kayyum olarak atanan Vali Mustafa Yaman’ın belediyenin iştiraki olan Kent A.Ş.’nin başına getirdiği eski polis memuru Ercan Uysaler, hakkında verilen 11 yıl hapis cezası ve yakalama kararına rağmen 2 aydır yakalanmıyor.

Bir kadın çalışanı fuhuşa zorlaması nedeniyle görülen davada hüküm giyen Uysaler için mahkeme gerekçeli kararı açıkladı. Gerekçeli kararda, Uysaler’in saldırısının gerçekleşme şekli, eylem yoğunluğu ve mağdurun geçirdiği süreçlerin dikkate aldığını belirtilerek, “Bu eylemler nedeniyle mağdurun işi bırakması da göz önüne alınarak takdiren alt sınırdan uzaklaşılarak, sanığın cezalandırılmasına” denildi.

Nadira Kadirova’nın şüpheli ölümünde altı aydır hala otopsi raporu hazırlanmadı

AKP Milletvekili Şirin Ünal’ın evinde 23 Eylül 2019’da şüpheli şekilde hayatını kaybeden Özbekistan vatandaşı Nadira Kadirova’nın ölümündeki soru işaretleri hâlâ giderilmedi. Kadirova’nın ölümünün üzerinden yaklaşık altı ay geçmesine karşın otopsi raporu açıklanmadı. Nadira Kadirova’nın ağabeyi Muhammet Ali Kadirov, BirGün’e konuştu. Kadirov, “Kardeşimin ölümü üzerinden aylar geçti ama hâlâ savcılık ve Adli Tıp bir adım atmadı” dedi.

Mahkemeden kadın cinayetine iki kez indirim: Bir anlık sinir, tasarlama yok

Konya’da eşi Hanife Babayiğit’i bir eğlence merkezinde çalıştığı gerekçesiyle tüfekle vurarak öldüren Mesut Babayiğit’e, mahkeme hem haksız tahrik hem de iyi hal indirimi uyguladı. Gerekçeli kararında mahkeme, sanığın bir anlık sinirle eline aldığı tüfeğin, farkına varmadan ateş aldığını ve olayı tasarlamadığını iddia etti. Mahkemenin “tasarlama yok” dediği cinayeti Mesut Babayiğit, eşini boş bir araziye götürerek çantasından çıkardığı tüfekle işlemişti.

Selçuklu ilçesinde 31 Ekim 2018 tarihinde meydana gelen olayda, Mesut Babayiğit, bir yıllık eşi Hanife Babayiğit’i, eğlence merkezinde çalıştığı için tüfekle vurarak öldürdü. Polis tarafından gözaltına alınıp, tutuklanan Mesut Babayiğit hakkında “eşi kasten öldürmek” suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Konya 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan yargılamanın geçen 26 Aralık günü görülen karar duruşmasında, tutuklu sanık “eşi kasten öldürme” suçundan önce ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Ceza, haksız tahrik indirimiyle 24 yıla, iyi hal indirimiyle de 20 yıla indirildi.

CHP Ankara Kongresi’nde delege Tevfik Koçak’ın cinsiyetçi söylemi tepki çekti

CHP Ankara İl Kongresi’nde, delege Tevfik Koçak’ın sarf ettiği cinsiyetçi sözler büyük tepkiye neden oldu. “Siyasetçinin işine, kadının işvesine aldanılmaz” dedikten sonra yuhalanan, mikrofonu önünden alınan ve pet şişenin hedefi olan Koçak, özür dilemek zorunda kaldı. Ancak tepkiler, Koçak kürsüden indikten sonra da devam etti.

Boşanan anne çocuğuna “üstün yarar” şartıyla soyadını verebilecek

Anayasa Mahkemesinin verdiği emsal hak ihlali kararlarının ardından Yargıtay 2. Hukuk Dairesi de kendi içtihatları gereğince boşanan bir annenin çocuğuna kendi soyadını vermesinin önünü açtı.

“İstismarın affı olmaz” diyen kadınlar çalmadık kapı bırakmıyor

Emek Partisi Ankara İl Örgütünün çocuk istismarına karşı başlattığı kampanya şubat ayının sonuna kadar devam etti.

Hükümetin, erken evliliğin önünü açmak için çocuk istismarına evlilik affı getirmek istediğini belirten kadınlar, kapı kapı dolaşarak yasayı anlatıp, imza topluyor.

Ceren Damar davasında sanık için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi

Öğrencisi tarafından öldürülen Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Araştırma Görevlisi Ceren Damar Şenel davasının dördüncü duruşmasında karar verildi. Sanık Hasan İsmail Hikmet için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi ve cezada indirime gidilmedi. Duruşmada savunma yapan sanık avukatının “Katliam yapmadı. Kantine gidip öğrencilerin üzerine elindeki silahı boşaltabilirdi ama yapmadı” ve “Eğer Ceren Damar yaşasaydı cinsel saldırıdan yargılanacaktı” şeklindeki sözleri büyük tepki çekti.

KESK, 2020 yılı 8 Mart afişini yarışma ile belirledi, ilk üç finaliste ödül verdi

KESK, bugüne kadar yayınladığı 8 Mart afişlerini Mülkiyeliler Birliği Kültür Merkezi Sergi Salonu’nda sergileyerek bu yılın seçilen ilk üç afişine de ödül verdi. “Doğa Benim, Üreten Benim, Emek Benim, Yaşam Benim, Ben Kadınım” teması ile yarışmayla belirlenen 2020 yılı 8 Mart ödüllerini Selma Nesibe Baloğlu, Gonca Ocakçı ile Şeyma Çetmen ve Yağmur Kaya aldı.

Adil Gür’den ırkçı ve cinsiyetçi sözler: Ruslardan başka türlü dost olur

Habertürk TV’de canlı yayınında konuşan Adil Gür, “İsmini okuyacağım ülkeler Türkiye’nin dostu ve müttefiki mi?” sorusuna gelen yanıtları paylaşırken şu ifadeleri kullandı:

Türk’ün Türk’ten başka dostu yoktur. Türk’ün dostu Kürt, Kürtün dostu Türktür. İkisi de ayağını denk alsın. Ayıdan post Rus’tan dost olmaz. Stüdyodaki ve ekran başındaki tüm kadınlardan özür dileyerek söylüyorum, Ruslardan başka türlü dost olur sadece. Yoksa siyasi anlamda dost olmalarını görmek mümkün değil. O yüzden Türkiye kendi göbeğini kendi kesmeli.

Şubat ayında 22 kadın öldürüldü

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), 2020 yılının Şubat ayında 22 kadın cinayetinin işlendiğini, 12 kadının şüpheli bir şekilde ölü bulunduğunu, 15 kadının neden öldürüldüğünün tespit edilemediğini açıkladı. Kadınların 2’si ekonomik, 5’i boşanmak istemesi, barışma isteğini reddetmesi, arkadaşlık isteğini reddetmesi gibi kendi hayatına dair karar almak isterken öldürüldü. KCDP açıklamasında şunları kaydetti:

Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor.

Kadın Çalışmaları Komisyonu tarafından oluşturuldu

Kadın çalışmaları ve toplumsal cinsiyet konularına yönelik içerikler Kadın Çalışmaları Komisyonu tarafından özenle hazırlanarak, 'Kadın Çalışmaları' kategorisi adı altında arşivlenmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2020 Şubat ayı medya basın yayın raporu

Uygu Davranışı ve Koronavirüs

Uygu davranışı ve Koronavirüs