in

2019 Eylül ayı kadın raporu

2019’un Eylül ayı kadın anlamında nasıl geçti? Yaşanan gelişmeler nelerdi? Kaybedilen isimler kimlerdi? 2019 Eylül ayı kadın raporu

2019 Eylül kadın raporu içeriğinde neler yer aldı? Yaşanan artış nelerdi? Kaybedilen isimler kimlerdi? 2019 Eylül ayı kadın raporu

Kadına şiddet sahnesine “farkındalık” dendi

Sen Anlat Karadeniz dizisinin bu yılın ocak ayında yayımlanan bir sahnesinde, erkek karakterlerden biri, eşine şiddet uygularken görülüyordu. Sahne sırasında kadının parmaklarının kırılması ve şiddetin ekrana taşınması, o dönem birçok kesimden tepki çekmişti. Sabah’tan Tuğba Kalçık’a konuşan yönetmen Osman Sınav, parmak kırma sahnesinin amacının, kadına şiddete karşı bir farkındalık yaratmak olduğunu şu sözleriyle öne sürdü:

Biz iki tane parmak kırdık, kimsenin boğazını kesmedik, silahla öldürmedik”

Kadına şiddet uygulayan, Buca Belediyesinde çalışamayacak

Buca Belediye Meclisinin eylül ayı olağan meclis toplantısı yapıldı. Belediye Meclis Salonu’ndaki toplantının dilek ve temenniler bölümünde, kadına şiddet konusu ele alındı. Türkiye’de son günlerdeki en önemli gündem maddelerinden birinin kadın cinayetleri ve kadına şiddet olduğunu vurgulayan Başkan Kılıç, şiddetin boyutlarının her geçen gün katlandığını söyledi. Alınacak sert önlemlerle bunun bir nebze olsun azalmasını istediklerini kaydeden Kılıç sözlerine şöyle devam etti:

Kadına şiddet, kadın cinayetleri bu ülkede aslında hiçbirimizin kabul etmediği, kimsenin havsalasının almadığı ama ne yazık ki her geçen gün devam eden ve artış trendinde olan, hiçbir şekilde anlam veremediğimiz bir noktaya ulaştı. Artık bu saatten sonra söylenecek söz kalmıyor. Ben şunu beyan etmek istiyorum; Buca Belediyesi bir kamu kuruluşudur. Belediyemizde kadına şiddet olayının yaşanması halinde, böyle bir personeli belediyemizde barındırmayacağız. Artık somut adımlar atılması gerekiyor. Biz bu somut adımı atıyoruz. Bundan böyle kadına şiddet uygulayan kim olursa olsun, Buca Belediyesinde barınamayacak, çalışamayacak. Bunu herkesin bilmesini istiyorum. Buca Belediyesi olarak bugünden itibaren böyle bir uygulamaya geçtik. Bunu bütün personelimizin bilgisine sunuyorum

İzmir Barosu regl izni hakkını tanıdı

İzmir merkezi ve ilçelerdeki bürolarında toplam 39 kadın çalışanı bulunan İzmir Barosunun yönetimi regl izni hakkını tanıdı.

Kararı personelle düzenlenen bir kokteylde duyuran İzmir Barosu Genel Sekreteri Av. Perihan Çağrışım Kayadelen, İzmir Barosunun her alanda kadını güçlendirmeye yönelik birçok şey yaptığını belirterek unları kaydetti:

Bunu aynı zamanda bizimle birlikte çalışan çalışma arkadaşlarımız için de yapmamız gerektiği düşündük ve her kadın arkadaşımıza ayın kendi belirlediği gününde bir gün regl izni verme kararı aldık

MEB, “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği”ni yönetmelikten çıkardı

Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği”ni etkinlik alanlarından çıkarırken sivil toplum kuruluşlarının okullarda sosyal etkinlik yapmasının da önünü açtı. Eğitim-Sen yönetmelik değişikliğine dava açmaya hazırlanıyor.

Rektörden kadına şiddet konusunda “uzlaştırma” önerisi

Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci, kadına şiddeti önlemek adına “uzlaştırma” önerisinde bulundu:

“Çocuklarımızda küçük yaşlardan itibaren bir uzlaşma kültürünü, fedakârlık, feragat, birlikte yaşama kültürünü, birbirlerinin hatırı için kendilerinin bazı isteklerinden vazgeçebilme kültürünü yerleştirmemiz lazım. Bunu çocuklukta yapamazsak, nikâh öncesi bir eğitimle, en azından bir danışmanlıkla bunu yapmazsak bu sorunun üstesinden gelemeyiz.”

Kaybedilen kadınlar

  • Melike Baştürk: Boşanma davası açtığı için eşi tarafından tabancayla vurularak öldürüldü.
  • Birsen Mıngır: Eşi Ali Mındır tarafından pompalı tüfekle vurularak öldürüldü.
  • Sibel Çetinel: Boşanma aşamasında olduğu eşi Murat Çetinel tarafından tabancayla vurularak öldürüldü.
  • Özlem Sarıyıldız: Boşanma aşamasındaki eşi Erdoğan Sarıyıldız tarafından sırtından vurularak öldürüldü.
  • Hilal Güneş: Balkonda eşiyle tartışırken henüz belirlenemeyen bir nedenle aşağı düştüğü iddia edildi.
  • Ozodkhon A: Özbekistan uyruklu kadın, Vedat K. isimli kişi tarafından vurularak öldürüldü.
  • Naciye Torunoğlu: Başına bir cisimle vurularak öldürülmüş halde bulundu. Cinayetle şüphelisi olarak oğlu için arama başlatıldı.
  • Türkan K: Birlikte yaşadığı Zakir B. tarafından bıçaklanarak öldürüldü.
  • Tülin Beygirci: Yalnız yaşadığı evde ölü bulundu. Yürütülen soruşturmada katil zanlısının Beygirci’nin Denizli’de üniversite öğrencisi olan oğlu Berke Karasu (26) olduğu ortaya çıktı.
  • Meral Güral: Eşi Nazmi Güral tarafından bıçaklanarak öldürüldü.
  • Sude Yalvaç: Yalnız yaşadığı 5’inci kattaki dairesinden beton zemine düşerek hayatı kaybetti.
  • Yeter Baysal: Tartıştığı eşi Necmettin Baysal tarafından bıçaklanarak öldürüldü.

Kadın Çalışmaları Komisyonu tarafından oluşturuldu

Kadın çalışmaları ve toplumsal cinsiyet konularına yönelik içerikler Kadın Çalışmaları Komisyonu tarafından özenle hazırlanarak, 'Kadın Çalışmaları' kategorisi adı altında arşivlenmektedir.

1 Comments

Bir yorum yapın

Geri Bildirimler

  1. İlgili İçerik:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hayvanlara Yönelik Şiddet

Hayvanlara yönelik şiddet nasıl değerlendiriliyor?

2019 Eylül ayı medya basın yayın raporu