in

2019 Ekim ayı kadın raporu

2019’un Ekim ayı kadın anlamında nasıl geçti? Yaşanan gelişmeler nelerdi? Kaybedilen isimler kimlerdi? 2019 Ekim ayı kadın raporu

2019’un Ekim ayı kadın anlamında nasıl geçti? Yaşanan gelişmeler nelerdi? Kaybedilen isimler kimlerdi? 2019 Ekim ayı kadın raporu

Güldür Güldür Show’da kadına yönelik şiddet ve tacize eleştiri

Show TV’de yayımlanan Güldür Güldür Show’da kadına yönelik şiddet ve taciz konusu bir kez daha ele alındı.

Güldür Güldür Show’un 209. bölümündeki “Yaralı Show” skecinde Oyuncu Doğa Rutkay tarafından dile getirilen sözler izleyiciler tarafından büyük alkış aldı.

Skeçte yer alan o sözler şöyle:

Sizinle ne gibi bir ortak derdimiz var acaba? Yoksa sizde mi işte, yolda, metrobüste, minibüste, barda, kafede, hatta sokağın orta yerinde, sosyal medyada tacize uğruyorsunuz? Yoksa siz de mi dayak yiye yiye öleceğim korkusuyla eşinizden boşanamıyorsunuz?
Ya da sizin de mi katiliniz kravat diye indirimden yararlandı? Yoksa ‘Aman canım o sokağın köşesinde, o saatte ne işi varmış, onla, o etekle’ diye ölen size bu muameleyi yaptılar?

Emine Bulut cinayeti davasında Fedai Varan müebbete çarptırıldı, indirim uygulanmadı

Kırıkkale’de eski eşi Emine Bulut’u bıçaklayarak öldürmek suçundan tutuklu yargılanan Fedai Varan, “kasten adam öldürme” suçundan müebbet hapis cezasına çarptırıldı, indirim uygulanmadı. Bulut’un avukatları ise “tasarlayarak ve canavarca hisle öldürmek suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası” verilmesini istedi.

Cumhuriyet Başsavcılığı karara itiraz edecek

Öte yandan Kırıkkale Cumhuriyet Başsavcılığı ise Fedai Varan’ın cezasına itirazda bulunacağını bildirdi. Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan yazılı açıklamada, “Sanığın, iddianamede geçtiği üzere TCK’nin 82/1 (a) ve (b) maddeleri uyarınca ağırlaştırılmış müebbet cezası alması gerekir. Anılan kararın, resen istinafa tabii olmasının yanı sıra Cumhuriyet Başsavcılığınca da istinaf edileceği hususunun kamuoyunun bilgisine sunarız” denildi.

Eşinden boşanmak için 5 yıldır mücadele eden Meryem Karalök tutuklandı

Şiddet görmesine, tehditler almasına rağmen 5 yıldır eşinden boşanamayan ve “Artık kurtulmak istiyorum” diye isyan etmesiyle gündeme gelen Meryem Karalök, eşinin şikayeti üzerine çağrıldığı karakolda gözaltına alınarak mahkemeye çıkarıldı ve tutuklandı. Karalök, Karataş Cezaevi’ne götürüldü.

Meryem Karalök hakkında duruşmaların birinde kendisine sözlü tahrikte bulunan eşine çantayla vurduğu için yaralamadan verilen 150 gün hapis cezasının 3 bin lira para cezasına çevrildiği öğrenildi. Kararda yer alan ifadesinde Karalök’ün eşi, çanta kendisine değdiği için yaralandığını iddia ederken “Erkeklik gururum incindi” dediği ve mahkemenin verdiği kararda, çantayı silah sayarak ceza verdiği öğrenildi.

Tutuklama kararı sonrası Karalök’ün ailesi para cezasını ödedi. Karalök telefonu ile arkadaşlarına gönderdiği sesli mesajda kendisine tebligat gelmediğini söyledi. Karalök’ün önümüzdeki günlerde serbest bırakılması bekleniyor.

Yargı paketinde nafaka düzenlemesi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ikinci yargı paketinin içeriğiyle ilgili yaptığı bir açıklamada paketin içinde “yoksulluk nafakası”nın da yer alacağını söyleyerek “Yoksulluk nafakasıyla ilgili tartışmaları sona erdirmeye yönelik düzenleme, ikinci pakette yer alacak başlıklardan biri” dedi. Bu açıklama üzerine bir kez daha gündeme gelen nafaka konusunda hukukçular, kadın örgütleri ve muhalefet partileri ise hükümeti uyarıyor: “Kadınların haklarından bir adım bile geriye atılmasına izin vermeyeceğiz.

Öte yandan nafaka konusunda asıl mağduriyeti yaşayanların karar verilen nafakayı alamayan kadınlar olduğuna dikkat çeken hukukçular, erkeklerin iddia edilen mağduriyetlerine ilişkin ise bir veri bulunmadığına ve bu konuda bir düzenlemeye ihtiyaç olmadığına vurgu yaptı.

Kadın ve erkeklerin birlikte oynadığı, küfrün, hırsın olmadığı Karşı Lig başlıyor

Toplumsal cinsiyete, cinsiyet ayrımına, endüstriyel futbola, ırkçılığa, milliyetçiliğe, türcülüğe, her türlü nefret söylemi ve ayrımcılığa Karşı Lig, 7’inci sezona artan takım ve oyuncu sayısıyla ‘merhaba’ diyor. Her sezonu bir tema etrafında oynayan Karşı Lig’in bu yılki ana teması “Ekolojik Katliamlara Karşı Lig” olarak belirlendi. 16 olan takım sayısı 20’ye çıktı. Takımların hepsi gerek isimleriyle gerekse formalarıyla birbirinden renkli: Las Cabras della NanKatSu, Koop Gücü, Roket Takımı, BAY, bAŞKa TakıM, Semtin İşçileri, Selamsız Bandosu, A-Raf, Karşı Semt, Forza Yeldeğirmeni, Karşı Radyo, The Famsızlar, Bome Dersim, Minnoş City F.C, Cafer İdman Yurdu, Ayak Takımı, Çapultura, Fahrenayt 451, Kuzguncuk Bostan Celtics ve İstanblues United.

Kadına şiddetten hakkında tedbir kararı bulunan erkeğe silah ruhsatı verilmeyecek

Gümrük Kanununda Değişiklik Yapabilirsiniz Daireler Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Kanunla ateşli silah taşıma ya da korunma araçlarının düzenlenmesiyle ilgili düzenlemelere göre ayarlama.Buna göre Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Ön Açık Daireler izni verilmeyecek, varsa ruhsat verdiğiniz ve yenilemesineğiniz için bekletilecek. Bu seçimi ellerinde bulunan silahlar, tedbir kararı kalkıncaya kadar genel kolluk kuvvetleri üzerinde olmasını alınacak.

Kadın Çalışmaları Komisyonu tarafından oluşturuldu

Kadın çalışmaları ve toplumsal cinsiyet konularına yönelik içerikler Kadın Çalışmaları Komisyonu tarafından özenle hazırlanarak, 'Kadın Çalışmaları' kategorisi adı altında arşivlenmektedir.

1 Comments

Bir yorum yapın

Geri Bildirimler

  1. İlgili İçerik:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

dijital şiddet

Dijital şiddet nedir?

2019 Ekim ayı medya basın yayın raporu