in

SİNİR BOZUCUSİNİR BOZUCU ÜZÜCÜÜZÜCÜ

2019 Temmuz ayı kadın raporu

2019’un Temmuz ayı kadın anlamında nasıl geçti? Yaşanan gelişmeler nelerdi? Kaybedilen isimler kimlerdi? 2019 Temmuz ayı kadın raporu

2019’un Temmuz ayı kadın anlamında nasıl geçti? Yaşanan gelişmeler nelerdi? Kaybedilen isimler kimlerdi? 2019 Temmuz ayı kadın raporu

Cinsel saldırı sanığı Prof. Dr. Hasan B.’ye jet emeklilik

Ankara’da, veteriner Ç.B.’ye tecavüz ettiği suçlamasıyla tutuklanan ve savcılık kararıyla tahliye edilen, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan B., cezaevinden çıkınca emekli oldu.

Emekli olmak için dilekçe veren Hasan B.’nin dilekçesinin üniversite tarafından onaylanarak emekliye ayrıldığı öğrenildi. Hasan B. hakkında Ankara Üniversitesinde açılan soruşturmada “kamu görevinden çıkarma” cezası verilmesi talep edilmişti. Komisyonun talebi, bu konuda karar makamı olan YÖK’e iletildi; ancak karar beklenirken, öğretim üyesinin emeklilik dilekçesinin işleme konulması ve emekliye sevk edilmesi dikkat çekti.

Hasan B. hakkında, geçmiş yıllarda da öğrencilerine cinsel tacizde bulunduğu yönündeki şikâyetler üzerine soruşturma açılmış, üniversitenin ihraç kararı ise YÖK tarafından “aylıktan kesme” cezasına çevrilmişti. Hasan B.’nin, cinsel taciz soruşturmalarından 5 disiplin cezası aldığı ortaya çıktı.

Diyanet, LGBTİ+’ları hedef gösterdi

Konya’da “İslam’a Karşı Küresel Meydan Okumalar Bağlamında Yeni Stratejiler” adlı konferansta konuşan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Onur Yürüyüşü’nü ve LGBTİ+ları “Anne olmayı devreden çıkaran bir kadın ve baba olmayı devreden çıkaran bir erkek tasavvuru, fıtrata, yaradılışa aykırı bir sapkınlıktır” diyerek hedef gösterdi.

Erbaş “Aileyi tahrip eden, insani ve ahlaki değerleri hiçe sayan söz konusu propagandanın, özgürlük, onur gibi kavramlarla servis edilmesi bir algı operasyonu ve aldatmacadır” ifadelerini kullandı.

30 Haziran’da 17.’sini düzenlenen İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü, Valilik tarafından 5. kez yasaklanmıştı. Onur Yürüyüşü için İstiklal Caddesi’nde açıklama yapmak isteyen LGBTİ+ bireyler polisler tarafından engellenmiş, Mis Sokak’ta basın açıklaması yapılmıştı. Polis, basın açıklamasının ardından ara sokaklarda biber gazı ve plastik mermi ile kitleye saldırmıştı.

Berfin Özek adına vakıf kuruluyor

Hatay’ın İskenderun ilçesinde Casim Ozan Çeltik isimli erkeğin asitli saldırısı sonrası yüzü yanan ve kadınların desteğiyle tedavisi yapılan Berfin Özek adına vakıf kurulacak. Özek’in avukatı Mehtap Sert bu vakıfta kendisi gibi şiddete maruz kalan kadınlara destek olup beraber mücadele edeceklerini belirtti.

Özek’in ameliyat edilmesi için gereken 390 bin TL’nin toplanabilmesi için sosyal medya üzerinden “Berfin’in yarım kalan gülüşü solmasın” adlı yardım kampanyası başlattıklarını anımsatan Av. Sert, para konusunda olumlu dönüşlerin olduğunu; ancak bu zamana kadar herhangi bir bağışın yapılmadığını söyledi.

Zihinsel engelli kadına cinsel saldırıda bulunan 3 kişi tutuklandı

Bolu’nun Mengen ilçesinde yüzde 50 zihinsel engelli F.B.’yi (20) kaçırıp cinsel saldırıda bulunan 3 kişi, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

Jandarma tarafından ifadesi alınan F.B., 4 kişi tarafından kaçırıldığını ve cinsel saldırıya uğradığını söyledi. İfade üzerine ilçede oturan Engin Ü., Erol Ç., Eray Y., Uğur Z. savcılık talimatıyla gözaltına alındı.

Şüphelilerden Eray Y., Engin Ü. ve Uğur Z., “cinsel İstismar” ve “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçlamalarıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Erol Ç. ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Cafe Woods istismar davasında iki sanıktan biri serbest bırakıldı

Ankara’da 14 yaşındaki kız çocuğuna uyuşturucu verilerek istismar edilmesiyle ilgili görülen ve Cafe Woods Davası olarak bilinen davanın 6. duruşması görüldü. 6 kişinin organize ettiği iddia edilen olaya ilişkin davada, tutuklu bulunan iki kişiden İ.D’nin tahliyesine, S.A.’nın ise tutukluğunun devamına karar verildi. B.Y ve B.Y kardeşlerin ise bir sonraki duruşmaya zorla getirilmesi istendi. Dava 23 Ekim 2019 tarihine ertelendi.

Evliliği boyunca şiddet gördüğünü beyan etmesine rağmen boşanamıyor

5 yıldır eşinden boşanmak için açtığı davanın peşinde olan Meryem Karalök, şiddet görmesine, tehditler almasına rağmen boşanamıyor. 3 yıl önce ret kararı veren Adana 7’nci Aile Mahkemesi, evlilik birliğinin onarılamayacak şekilde sarsıldığını ispatlaması gerektiğini ifade ediyor. 5 yıldır hukuk mücadelesi veren Karalök, “Artık kurtulmak istiyorum” diye isyan ediyor.

Avukat Müzeyyen Boylu’yu öldüren Mesut Issı’ya ağırlaştırılmış müebbet istemi

Diyarbakır’da boşanma davası açan eşi Avukat Müzeyyen Boylu’yu (43) tabancayla kurşun yağdırarak öldüren Doktor Mesut Issı (45) hakkında, ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianame kabul edildi.

Mesut Issı’nın yargılanması, 9 Eylül’de görülecek ilk duruşmayla başlayacak.

Bingöl, Mardin ve Dersim’deki taciz vakalarının araştırılması teklifi reddedildi

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP), Bingöl, Mardin ve Dersim’de kamu kurumları personelleri ve üniversite çalışanları tarafından kadınlara yönelik taciz, cinsel ilişkiye zorlama, şantaj suçlarının etkin bir şekilde araştırılması, bu suçlara göz yuman kişi ve kurumların açığa çıkarılması için Meclis Genel Kurulu’na sunduğu araştırması önergesi, AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

KADEM eşcinselliği hedef aldı

Yeni Şafak yazarı Yusuf Kaplan’ın “Cinsiyet eşitliği gibi Soros projeleriyle aileyi çökerten Millî Eğitim, Aile Bakanlığı ve KADEM projeleri derhal durdurulmalıdır” sözlerine Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Başkanı Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu eşcinselliği hedef alarak yanıt verdi.

“Bizim duruşumuz çok nettir: eşcinsellik ve benzeri akımlar yaradılışa aykırı, sapkın eğilimlerdir” diyen Gümrükçüoğlu, “Herkesin insan haklarına sahiptir ve bu haklar korunmalıdır. Ancak bu sapkın eğilimler inancımıza ve kültürel değerlerimize tamamen aykırıdır. Bunu tartışmak bile abesle iştigaldir” ifadelerini kullandı.

Cinsel istismar sanığı öğretmen 22 yıl hapis cezasına çarptırıldı

İzmit’te, öğrencine cinsel istismarda bulunduğu ve müstehcen fotoğraflarını yayınladığı iddiasıyla yargılanan KHK ile meslekten ihraç edilen öğretmen A.B., 22 yıl hapisle cezalandırıldı.

Boşandığı eşini 5 yerinden bıçaklayarak öldüren katile ağırlaştırılmış müebbet

Antalya’da 4 yıl önce boşandığı Gülhanım Doğu’yu (46) başka biriyle evleneceğini duyunca öldüren Veysel Yat (51) hakkında ağırlaştırılmış müebbet istendi.

“Tasarlayarak öldürme” suçundan hakkında ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istenilen Veysel Yat’ın yargılanmasına 3. Ağır Ceza Mahkemesinde önümüzdki günlerde başlanacak.

Akademisyen Ceren Damar’ı öldüren kişiye ağırlaştırılmış müebbet istemi

Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Bölümü Araştırma Görevlisi Ceren Damar’ın öğrencisi Hasan İsmail H. tarafından öldürülmesiyle ilgili soruşturma tamamlandı. Ankara Cumhuriyet Savcılığı, Hasan İsmail H. hakkında “Tasarlayarak, canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istedi. Hasan İsmail H.’nin anne ve babası hakkında ise takipsizlik kararı verildi.

Rize’de genç kadını yumruklayıp tekmeleyen saldırgan tutuklandı

Rize’de yolda yürüyen R.T. adlı kadın, oturduğu apartmana girdiği sırada kapıda kendisini bekleyen B.G.’nin saldırısına uğradı. Gözaltına alınıp çıkarıldığı hakimlik tarafından adli kontrolle serbest bırakılan B.G., savcının talimatıyla bu sabah yeniden gözaltına alındı ve tutuklandı.

Rize Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamada, “Yapılan itirazı 27 Temmuz tarihinde değerlendiren Rize Nöbetçi Sulh Ceza hakimliği tarafından itirazımız kabul edilerek şüpheli hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı verilmiş olup, 28 Temmuz tarihinde yargı kararı gereğince yeniden yakalanan şüpheli ilgili hakimliğe Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından tekrar sevk edilmiş, hakkında tutuklama kararı verilmiştir.” denildi.

Kaybedilen isimler

  • Mersin’in Silifke ilçesi Belediye Başkanı Mücahit Aktan’ın, silahla başından vurduğu iddia edilen kız kardeşi Meryem Aktan, tedavi gördüğü hastanede yaklaşık 2 aydır sürdürdüğü yaşam savaşını kaybetti.
  • İstanbul Başakşehir’de yaşayan Şükran Cantaş eşi Turgay Cantaş tarafından öldürüldü.
  • Van’ın Erciş ilçesinde yaşayan 23 yaşındaki Sibel Varlı, 12 Temmuz’da şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi.
  • Denizli’nin Bekilli ilçesinde Hasine Şanlı (41) evinde öldürülmüş halde bulundu.
  • Uşak’ta zihinsel engelli olan 27 yaşındaki Beyhan A, toksik zehirlenme şüphesiyle kaldırıldığı hastanede cinsel saldırı belirtilerinin bulunması üzerine yapılan ameliyat sonrası yaşamını yitirdi.
  • Adana’da Seyhan Nehri kenarındaki parkurda koşu yapan yurttaşlar tarafından nehirde cansız bir kadın bedeni bulundu. Çantada arama yapan polisler, 51 yaşında olan Saime Durgel adına düzenlenmiş kimlik buldu.
  • Sultangazi’de kendisinden ayrılmak isteyen 27 yaşındaki Gülen Pamukcu bıçaklanarak öldürüldü.
  • İstanbul’da 2016’da katledilen Hande Kader’in yakın arkadaşı ve 2018’de Trans Güzeli seçilen Didem Akay yaşamına son verdi.
  • Tansu Çiller’in başbakanlığındaki 52. hükümette Türkiye’nin ilk kadın Çevre Bakanı, Mesut Yılmaz’ın başbakanlığındaki 53. hükümette ilk kadın Turizm Bakanı olarak görev yapan Işılay Saygın, tedavi gördüğü hastanede 72 yaşında hayatını kaybetti.

Kadın Çalışmaları Komisyonu tarafından oluşturuldu

Kadın çalışmaları ve toplumsal cinsiyet konularına yönelik içerikler Kadın Çalışmaları Komisyonu tarafından özenle hazırlanarak, 'Kadın Çalışmaları' kategorisi adı altında arşivlenmektedir.

1 Comments

Bir yorum yapın

Geri Bildirimler

  1. İlgili İçerik:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bursa Gezi Rehberi

Bursa Gezi Rehberi: Bursa’yı yakından tanıyın

2019 Temmuz ayı medya basın yayın raporu