in

2019 Ağustos ayı kadın raporu

2019’un Ağustos ayı kadın anlamında nasıl geçti? Yaşanan gelişmeler nelerdi? Kaybedilen isimler kimlerdi? 2019 Ağustos ayı kadın raporu

2019’un Ağustos ayı kadın anlamında nasıl geçti? Yaşanan gelişmeler nelerdi? Kaybedilen isimler kimlerdi? 2019 Ağustos ayı kadın raporu

Banvit’te kadın işçilere yönelik baskı artıyor: Bir kadın işçi darp edildi

Manisa Banvit fabrikasında kadın işçilere yönelik baskılar artarak sürüyor. Önceki gün fabrikada formen olarak çalışan bir erkek tarafından darp edildiğini söyleyen işçi Arzu Sert, “Sürekli üretim baskısı görüyoruz. Performansımız üzerinden sürekli formenler ve asistanlar baskı uyguluyor ve sözel olarak şiddete maruz kalıyoruz” dedi ve olay günü yaşananları şöyle anlattı:

Birlikte çalıştığım arkadaşım lavaboya gidip gelmişti formen lavaboya giden arkadaşımla orada tartışmış ‘Neden lavaboya sen gittin ben sana izin vermedim ki’ diye. Daha sonra lavabodan gelen arkadaşım oturarak çalışmamı söyledi. Ben de sırtım ağrıdığı için ayakta çalışacağımı söyledim. Bunun üzerine formen ‘Muhabbeti bırakın’ diye bağırmaya başladı. Ben de muhabbet etmediğimizi söyleyerek neden bağırdığını sordum. ‘Bağırırım’ ben diyerek yanıma geldi. ‘İş yapmıyorsunuz zaten performansınız düşük. Sana dakika tuttum ürünü 5-6 tane çıkarıyorsun’ diye bağırmaya devam etti. Daha sonra asistanı çağırdı, ben de asistana durumu anlattım. Formen asistanın yanında bana ‘Dışarı çık’ diyerek yine bağırdı. Dışarı çıkmayacağımı söylediğimde ise kolumdan sertçe tutarak çekiştirdi. Sürükleyerek beni zorla çıkarmaya çalıştı. Ben de çıkmamakta direndim.

Selvi Kılıçdaroğlu, Dilek İmamoğlu ve Başak Demirtaş bir araya geldi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun eşi Dilek İmamoğlu, tutuklu bulunan HDP Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş’la buluştu. İstanbul’daki buluşmaya Selahattin Demirtaş’ın kız kardeşi Avukat Aygün Demirtaş’la katıldı.

Haksızlıklar ve hukuksuzluklar dayanışmayla aşılacak

Buluşmayı çok anlamlı ve önemli bulduğunu belirten Başak Demirtaş “Biz kadınlar birbirimizi iyi anlayabiliriz. Ama haksızlık ve hukuksuzluğun bu kadar toplumun her kesimine sirayet ettiği bir dönemde, toplumsal kutuplaşmanın bu kadar arttığı bir ortamda politik alanda da bu dayanışmanın, demokrasinin daha da güçlenmesi için gerekli olduğuna inanıyorum. Bu haksızlıkların, hukuksuzlukların, yaşanılan zorlukların dayanışmanın büyütülerek aşılacağına inanıyorum. Bu vesileyle de Selvi ve Dilek Hanım’a dayanışma buluşması için çok teşekkür etmek istiyorum” dedi.

Kutuplaşmanın giderilmesi için daha fazla gayret etmek lazım

Buluşmaya ev sahipliği yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu, “Bir arada oluşumuz önemli. Başak Hanım’ın da belirttiği gibi derin bir kutuplaşma var, bu kutuplaşmanın giderilmesi için daha fazla gayret sarfetmek gerektiğini düşünüyoruz. Aslında daha önce de olabilirdi bu buluşma, belki de o zaman düşünülemedi. Başak Hanım’ın doğum günüymüş sanırım, doğum gününü de kutluyoruz. Gecikmiş bir doğum günü kutlaması ve bayramlaşma ziyareti oldu bu. Selahattin Bey’i de ben insan olarak çok seviyorum, kendisiyle hiç bir zaman yüz yüze gelmedim ama hani hep yüreğimiz kendisiyle. Bunu her fırsatta da ben dile getiriyorum. Oğlumun da özellikle selamları var, sanırım Selahattin Bey Sezgin Tanrıkulu’nun bir portresini çizmiş, ben görmedim ama “Anne çok beğendiğimi söylersin dedi” iletirseniz sevinirim kendisine” ifadelerini kullandı.

Keşke birbirimizi daha iyi tanısak

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun eşi Dilek İmamoğlu, “Ekrem de ben de onun ilçe başkanlığından beri, siyaset yapan insanların birbirleriyle ailecek tanışmasını önemli buluyoruz. Bu buluşmaların kimi zaman toplumu da rahatsız eden siyasetin sert yüzünün yumuşamasına katkı sunacağına inananlardanım. Bugün bu kadarız ama gelecekte belki masamız genişler, ben genişlemesinden memnuniyet duyarım kendi adıma. Bugün de Başak hanımla ve Selahattin beyin kız kardeşiyle ilk kez tanışmış oldum. Memnun da oldum. Selvi hanımla zaten aynı aileyiz. Başak hanımın bir kaç gün önceki doğum günü buluşmaya da vesile oldu. Bir daha ki doğum gününü umut ederim eşiyle birlikte gönlünce kutlar. Dediğim gibi keşke masamız çok daha genişlese, birbirimizi daha iyi tanısak. Umarım gerçek olur” dedi.

Başak Demirtaş: Umarım özgür ve barış dolu günleri birlikte yaşarız

Başak Demirtaş doğum günü pastasını keserken, “Çok teşekkür ederim, umuyorum ki çok daha özgür günlerde, barış dolu, demokrasinin çok daha güçlü olduğu günleri hep birlikte yaşarız, bunu umuyorum ve diliyorum” dedi.

Denizli’de esnaf, fişlere “Kadına şiddete hayır” sloganını ekledi

Kadına yönelik şiddete karşı farkındalık yaratmak isteyen esnaf, müşterilerine kestikleri fişlere “Kadına şiddete hayır” ibaresi ekledi. Evrensel‘e konuşan esnaf, “Oturduğumuz yerden konuşmakla olmuyor, artık herkes kadına yönelik şiddetin durması için bir şeyler yapmalı” çağrısında bulundu.

Efes’in çıkardığı cinsiyetçi biralar “Delikanlı Henry” ve “Zilli Sally”e tepki

Anadolu Efes Danimarkalı işbirlikçisi Mikkeller ile Türkiye’de yetiştirilen meyvelerle iki bira geliştirdi. Bu iki ürünün adları ve tasarımlarında butik bira üreticisi Mikkeller markasının maskotları olarak bilinen kadın ve erkek karakter Sally ve Henry karakterleri kullanıldı. Ancak Efes, düşük alkollü (yüzde 3,9) ve yumuşak içimli arpa birasını “Zilli Sally”, yüksek alkollü (yüzde 4.8) buğday birasını ise “Delikanlı Henry” olarak isimlendirdi. Bu adlandırmalar ve alkol oranındaki fark nedeniyle şirket, sosyal medyada cinsiyetçilikle eleştirildi.

Kaybedilen isimler

  • Eşinden ayrılmak isteyen Gülay Şimşek, sokak ortasında tabancayla vurularak öldürüldü.
  • Ülviye İnce (52), tartıştığı eşi tarafından bıçaklanarak öldürüldü.
  • Geçtiğimiz ay tartıştığı eşi tarafından av tüfeğiyle vurulan Meryem D. tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.
  • Nuray Toprak (43), boşandığı eşi tarafından tabanca ile öldürüldü.
  • Zühre Sevinç (78) eşi tarafından bıçaklanarak öldürüldü.
  • Kırıkkale’de bir kadın tartıştığı eşi tarafından pompalı tüfekle vurularak öldürüldü.
  • Melike Erdoğan’ın cenazesi baraj gölünde bulundu.
  • Gülen Pamukcu, ayrılmak istediği nişanlısı tarafından öldürüldü.
  • Ankara Keçiören’de koruma kararı bulunan Fatma Hülya Yıldız, boşanmak istediği eşi tarafından öldürüldü.
  • Urfa’nın Siverek ilçesinde, tarım işçileri 23 yaşındaki Gurbet Yaman ve 16 yaşındaki Nuray Karabulut, serinlemek için girdikleri baraj gölünde boğuldu.
  • Konya Karatay’da yaşayan Tuba Erkol isimli kadın, hakkında uzaklaştırma kararı bulunan kocası tarafından öldürüldü.
  • Kırıkkale’de 38 yaşındaki Emine Bulut eski eşi Fedai Baran tarafından kızının önünde öldürüldü.
  • Ardahan’da 26 yaşındaki Özlem K. evin ahırında silahla vurulmuş halde ölü bulundu.

Kadın Çalışmaları Komisyonu tarafından oluşturuldu

Kadın çalışmaları ve toplumsal cinsiyet konularına yönelik içerikler Kadın Çalışmaları Komisyonu tarafından özenle hazırlanarak, 'Kadın Çalışmaları' kategorisi adı altında arşivlenmektedir.

1 Comments

Bir yorum yapın

Geri Bildirimler

  1. İlgili İçerik:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

kadın olmak

Türkiye’de kadın olmak: Bayandan bağyana bir serüven hikayesi

2019 Ağustos ayı medya basın yayın raporu