2019’un Ağustos ayı, medya basın yayın hayatı anlamında nasıl geçti? Yaşanan gelişmeler nelerdi? 2019 Ağustos: Medya basın yayın raporu
Cumhuriyet gazetesi yazarı Işıl Özgentürk’e hapis cezası
Cumhuriyet gazetesi Yazarı Işıl Özgentürk, kalem aldığı “Yeni kuşak türbanlılar” yazısından dolayı “Halkı kin veya düşmanlığa tahrik veya aşağılama” gerekçesiyle 1 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Yazar Işıl Özgentürk, kendisine verilen hapis cezasıyla ilgili değerlendirmelerini şöyle paylaştı:
Halk arasında kin ve nefret duyguları yayıyormuşum. Oysa ben, genç insanlara (başı bağlı veya açık) hoşgörüyle yaklaşmamız gerektiğini savunmuştum. Yeni gençlere Z kuşağı deniyor. Onlarla yapılan araştırmalarda (O araştırmalar, çok uluslu şirketler tarafından yapılıyor, çünkü onlar müşteri) Z kuşağının çok sıkıldığı ortaya çıkmış. Ben de bu durumun nedenini irdelemeye çalıştım. Ayrıca gençlere türbanın kökeninin Milat’tan önce 2000 yıllarında yaşayan Sümerlilere dayandığını söylemiştim. Merak edenler ünlü Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ’ın “Sümerler’de Yaşam” kitabına bakabilirler.
İnternet yayınlarına RTÜK denetimi
1 Ağustos Perşembe günü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmelik” ile Netflix, BluTV ve Puhutv gibi dijital platformlar resmen Radyo ve Televizyon Üst Kurulu‘nun (RTÜK) denetimi kapsamına girmiş oldu. RTÜK denetini detaylı bilgi
TRT’den ‘kamuoyunu ilgilendirmiyor’ açıklaması
CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, TRT personelinin sayısı, personelin cinsiyetlerine göre sayıları, çalışanların öğrenim durumları, üniversite mezunu olanların kaçının iletişim fakültesi mezunu olduğu ve iletişim fakültesi mezunu dışındakilerin hangi fakülte mezunu olduğuna ilişkin, 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında bilgi verilmesini talep etti.
Ancak TRT Genel Müdürlüğü İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı, CHP’li Tanal’ın bilgi edinme başvurusunu, “Kamuoyunu ilgilendirmediği” gerekçesiyle reddetti. Karara tepki gösteren Tanal, kamu kurum ve kuruluşlarında liyakatin esas alınıp alınmadığını, usulsüz personel istihdamının yapılıp yapılmadığını sorgulamanın milletvekilinin görevi olduğunu belirterek, “Benden vergiyi alacak, parayı alacak ama ‘Beni kontrol etmeyeceksin’ diyecek, ‘sana ne’ demeye getirecek. Yok öyle! Personelin liyakatini sorgulamak milletvekilinin görevidir. Adam kayırma var mı yok mu, liyakate göre çalışılıyor mu çalışmıyor mu, bunu sorgulamak görevimdir” ifadelerini kullandı.
DHA ve CNN Türk’ün genel müdürlüklerine A Haber’den transfer
Demirören’in çalışanlarına gönderdiği açıklamada sözkonusu atamalar şöyle duyuruldu:
- CNN Türk Genel Müdürü olarak görev yapan Sayın Bora Bayraktar ve Demirören Haber Ajansı Genel Müdürü olarak görev yapan Sayın Salih Zeki Sarıdanişmet, “Demirören Medya Danışma Kurulu Üyesi
- CNN Türk Genel Yayın Koordinatörlüğü görevini sürdüren Sayın Murat Yancı, “CNN Türk Genel Müdürü”
- CNN Türk Haber Koordinatörlüğü görevini sürdüren Sayın Kubilay Gülbek, “Demirören Haber Ajansı Genel Müdürü”
- Demirören Dijital ve Teknoloji Grubu İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Sayın Elif Karacaoğlu, söz konusu görevinin yanı sıra eşzamanlı olarak “Demirören Medya İnsan Kaynakları Grup Başkanı”
- Demirören TV Dijital Grup Direktörü Sayın Baha Uyar, halihazırda sorumlu olduğu görev alanına Cnnturk.com.tr’nin eklenmesi ile “Demirören TV Dijital Medya Genel Müdür Yardımcısı”,
Demirören Dijital Grubu üst düzey yöneticilerimizden,
- Sayın İlker Ergen, hurriyet.com.tr’den sorumlu “Dijital Medya Genel Müdür Yardımcısı”,
- Sayın Seval Üçler, milliyet.com.tr’den sorumlu “Dijital Medya Genel Müdür Yardımcısı”,
- Sayın Papatya Somer, posta.com.tr’den sorumlu “Dijital Medya Genel Müdür Yardımcısı”,
- Sayın Efe Kavuşturan, fanatik.com.tr’den sorumlu “Dijital Medya Genel Müdür Yardımcısı”,
Demirören Medya bünyesindeki tüm gazetelerin reklam satışından sorumlu olmak üzere Sayın Selim Gülmen, “Demirören Medya Gazete Reklam Satış Grup Başkanı” olarak atanmışlardır.”
TRT Çocuk’ta ‘Kaz Dağları’ sansürü
TRT Çocuk kanalında “Haberin Olsun” adlı programa telefonla bağlanan bir çocuk “Ağaçlar kesilmesin” diyince önce sunucu tarafından sözü kesildi.
Çocuğun daha sonra “Bir şey daha söylemek istiyorum, Kaz Dağları’mıza şu anda çok büyük zarar verilmekte” demesi üzerine sunucu “Utkucuğum, Utkucuğum. Güzel güzel konuştuk şimdi seninle, tekrar iyi bayramlar diliyorum şimdiden” diyerek çocuğun sözünü kesti ve çocuğu yayından aldı. Daha sonra programa ara verilerek tanıtım yayınına geçildi.
Türkiye’de 134 gazeteci bayrama hapiste girdi
Türkiye Gazeteciler Sendikasının (TGS) verilerine göre 134 gazeteci ve medya çalışanı cezaevinde bulunuyor. Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün her yıl yayınlandığı Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ne (2018) göre Dünyada en fazla profesyonel gazetecinin hapiste olduğu ülke Türkiye. Gazetecilere dönük baskılar içeride sürüyor, üç yılı aşkın süredir Van Cezaevi’nde olan gazeteci Ziya Ataman’ın bağırsakları iflas etmiş durumda.
Ataman’ın düzenli olarak tedavi görmesi gerekiyor ancak buna rağmen cezaevi yönetimi yapılan başvuruları reddediyor. Yine cezaevindeki gazetecilerin savunma hakkı kısıtlanıyor.
Dışardaki gazeteciler açısında da veriler pek parlak değil. TGS, 10 bini aşkın gazetecinin işsiz, binlercesinin basın kartının iptal edildiğine dikkat çekiyor: Medya çalışanlarının çoğu sendikasız, toplu sözleşmesiz, internet gazetecileri güvencesiz. Yerel gazeteler resmi ilân kıskacında. Medyanın yüzde 95’i ise iktidar kontrolünde.
İBB’den ‘reklam geliri’ alan TürkMedya’nın geliri kesildi
TürkMedya, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden her ay reklam geliri adı altında 10 milyon lira bütçe alıyordu. AK Parti’nin belediyeyi kaybetmesi ve göreve Ekrem İmamoğlu’nun gelmesiyle bu bütçe kesildi.
Dünya Gazetesi, eski yayın yönetmeni Hakan Güldağ’a satıldı
Ekonomi gazetesi Dünya’nın satıldığı açıklandı. Gazetenin sahibi Didem Demirkent, Dünya’nın, eski genel yayın yönetmeni Hakan Güldağ’a satıldığını söyledi.
Didem Demirkent, açıklamasında çalışanlara şu bilgileri verdi:
Şirketimiz, hepimizin bilgisi dahilinde uzun süredir gerek Türkiye ekonomisinin daralması gerek kendi borçlarımızın artarak devam etmesi ile çalışamaz duruma gelmiştir. Varlıklarımızın devri veya tasfiyesi bizim için zorunlu olmuştur. ‘Dünya’ adının yaşaması adına bize gelen teklifler içinde Hakan Güldağ’ın bizim ilkelerimizde devam edeceğine inanarak kendisinden gelen teklif kabul edilmiştir. Hakan bey 01.09.2019 tarihi itibariyle Dünya Gazetecilik İşletmesi’ni tüm hak ve borçları ile devralmıştır. Bu kapsamda iş sözleşmeleri de kendisine devredilmiştir. Geçmişe yönelik maaş alacaklarınız tarafımızca ödenecektir. Aynı tarih itibariyle diğer departmanlarımız da iş yükünün kapanması nedeniyle tasfiye olacaktır. Gerekli tüm bilgileri avukatımız Sayın Burak Alp tarafından öğrenebileceksiniz.
Kaybedilen isimler
NTV savaş muhabiri Burbuçe Ruşiti hayatını kaybetti
Kanser tedavisi gören Gazeteci Burbuçe Ruşiti hayatını kaybetti.
Uzun yıllar Priştine Televizyonu’nda kültür programları yapan, aynı zamanda yazar olan Ruşiti, 1998 ila 1999 yılları arasında Kosova savaşı sırasında Kosova’dan kaçmayarak NTV’nin savaş muhabiri olarak görev yapmıştı.
Ruşiti, 10 yıl ABD’de yaşamını sürdürdü. Savaş sonrası ‘Kokunu Özledim Kosova’ isimli bir kitap kaleme alan Ruşiti’nin çok sayıda şiir kitabı da vardı.
Kosova Türk Gazeteciler Derneği de Ruşiti’nin vefat haberinin ardından başsağlığı mesajı yayımladı.
BirGün gazetesi yazarı Cüneyt Cebenoyan trafik kazasında hayatını kaybetti
Birgün gazetesi köşe yazarı Cüneyt Cebenoyan yönetimindeki otomobil, Seydişehir-Konya kara yolunun 5. kilometresinde sürücüsü henüz belirlenemeyen başka bir otomobille çarpıştı. Cebenoyan’ın kullandığı otomobil daha sonra refüjdeki bariyerlere çarptı.
Kazada, sürücü Cüneyt Cebenoyan olay yerinde hayatını kaybetti, araçta bulunan eşi Ayşegül Cebenoyan yaralandı. Ambulansla Seydişehir Devlet Hastanesine kaldırılan Ayşegül Cebenoyan tedavi altına alındı.
Cüneyt Cebenoyan’ın cenazesi ise olay yeri incelemesinin ardından Seydişehir Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.