in

2019 Temmuz ayı medya basın yayın raporu

2019’un Temmuz ayı, medya basın yayın hayatı anlamında nasıl geçti? Yaşanan gelişmeler nelerdi? 2019 Temmuz: Medya basın yayın raporu

2019’un Temmuz ayı, medya basın yayın hayatı anlamında nasıl geçti? Yaşanan gelişmeler nelerdi? 2019 Temmuz: Medya basın yayın raporu

Evrensel gazetesi yazarı Rıza Saygılı hayatını kaybetti

Yakalandığı amansız hastalığı sonucu 30 Haziran’da hayatını kaybeden Evrensel Gazetesi yazarı Rıza Saygılı için 4 Temmuz Perşembe günü Karacaahmet Mezarlığı’nda bir tören düzenlendi.

1 yılda 245 bin site engellendi

İfade Özgürlüğü Derneği, Türkiye’den erişime engellenen web siteleri, haber ve sosyal medya içeriklerinin analiz raporu’nu yayımlandı. Rapora göre Türkiye’de 245 bin 825 web sitesi erişime engellendi. 2018 yılı içinde erişime engellenen 3 bin 306 haber adresi tespit edildi.

2018 yılı içinde en çok haberi engellenen haber sitesi kategorisinde 204 haberle Sözcü Gazetesi ilk sırada yer aldı. İkinci sırada 196 haberine erişim engeli gelen Cumhuriyet Gazetesi, üçüncü sırada ise 190 habere getirilen engel ile Hürriyet Gazetesi yer alıyor. Rapor, Sözcü’nün 23, Cumhuriyet’in 22 ve Hürriyet’in de 67 engellenen haberi web sitesinden kaldırdığını da gösteriyor.

#yerelbasınasesver

İçinde bulundukları zor koşullarda varlığını sürdürmesinin giderek zorlaşan, şu günlerde ise vergi borcu yoktur belgesi ve yargı reformu paketinde yer alan resmi ilanlarla ilgili düzenlemeye ilişkin İzmir’de yayın yapan Dokuz Eylül Gazetesi, Ege Telgraf, Haber Ekspres, İlkses, Ticaret, Yeni Bakış, Yenigün gazete temsilcileri ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti ortak bir basın açıklaması düzenledi.

İGC binasında yapılan toplantıda açıklamayı İGC Başkanı Misket Dikmen okudu:

Olumsuz ekonomik koşullar, varlığını sürdürebilme mücadelesi veren yerel basını nefes alamaz hale getirmiştir. Baskıdan kağıda, mürekkepten boyaya her üretim kaleminde dövize bağımlı sektörümüzde, gazetelerin yüzlercesi kapanma tehlikesiyle karşı karşıya. Yeni Yargı Paketinde yer alan icra ve iflas ilanlarının gazetelerde yayınlanma zorunluluğunun kaldırılması maddesi, özellikle yerel basının bitirilmesi anlamına gelmektedir. Bunun doğuracağı sonuçlar çok ağır olur.

Yargıtay, Altan kardeşler ve Ilıcak’a verilen müebbet hapis cezasını bozdu

Yargıtay, davada Mehmet Altan‘ın, yeterli ve inandırıcı delil bulunmadığından beraatine karar verilmesine hükmederken, Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak‘ın “Anayasayı ihlal” değil “FETÖ’ye bilerek ve isteyerek yardım etme” suçunu işlediklerine karar verdi. Yargıtay 16’ncı Ceza Dairesi; Ahmet Altan, Nazlı Ilıcak ile diğer tutuklu sanıkların tahliye taleplerini ise reddetti.

Karar sonrası dosyayı yeniden görecek olan İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi, yeniden yargılama için 8 Ekim 2019 tarihine gün verdi. Mahkeme, dosya üzerinde yaptığı incelemede Altan ve Ilıcak ile dava kapsamında halen tutuklu bulunan diğer 3 sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

Cem TV’nin yayını durduruldu

Türksat tarafından 1 Temmuz 2019 saat: 00.10 sıralarında yayını durdurulan Cem TV destek çağrısı yaptı.

CEM Vakfı Basın Halkla İlişkiler tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

Televizyonumuzun tekrar yayına geçebilmesi için bugüne kadar yaptığımız görüşmeler, çabalar maalesef bir sonuç vermemiştir. CEM Televizyonu’nun; barış ve kardeşlik duyguları ile bir arada yaşamak ve bir inancın misyonunu üstlenmesi ile de toplumsal barışa yapmış olduğu katkı herkesin malumudur. Televizyonumuza sahip çıkalım! Maddi ve manevi desteklerimizi esirgemeyelim! İnancımız, düşüncelerimiz ne olursa olsun güzel ülkemizde kardeşlikle bir arada yaşamak en büyük dileğimizdir.

Gazete Duvar ile TGS arasında toplu sözleşme imzalandı

Gazete Duvar ile Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) arasında toplu iş sözleşmesi imzalandı. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ile Gazete Duvar adına İcra Kurulu Başkanı Ömer Araz’ın imza attığı TİS’le, çalışanlar birçok yeni haklara kavuştu.

İmzalanan toplu sözleşmeyle, mevcut haklara ek olarak;

  • Her 1 Mayıs’ta 500 lira ikramiye
  • Her yıl 250 TL izin parası
  • Çocuğu olanlara yıllık 1000 lira eğitim/kreş yardımı..
  • Yıllık izinlerin 4 hafta olması
  • 5 yılını doldurana 1 tam altın verilmesi gibi sosyal haklar da sağlandı.

TGS dokuzuncu toplu sözleşmesini Refinitiv ile imzaladı

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ile Refinitiv Enformasyon Limited Şirketi arasında imzalanan sözleşme ile çalışanlar yüzde 32 ile yüzde 38 arasında zam aldı.

İmzalanan sözleşme ile kazanılan ve koruma altına alınan kimi haklar şöyle:

  • Aylık 817 TL’lik yemek yardımı
  • Evlenen çalışanlara 1000 TL
  • Çocuk doğumu için 1000 TL
  • Yıllık 500 TL gözlük yardımı
  • Yıllık 4000 TL spor yardımı
  • 2500 TL ölüm yardımı
  • Şirkette 10 yılını dolduran çalışanlara iki adet beşibiryerde, sonraki her beş yılda bir adet beşibiryerde.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun 3 yeni üyesi belli oldu

Meclis Genel Kurulunda, Radyo Televizyon Üst Kurulunun (RTÜK) 15 Temmuz’da görev süresi dolan 3 üyesi için AKP, CHP ve HDP’nin önerdiği isimlere ilişkin oylama yapıldı.

330 üyenin katıldığı oylamada, HDP’nin adayı olan Genel Başkan Yardımcısı Ali Ürküt 278 oyla, CHP’nin adayı Hürriyet gazetesinin eski Ombudsmanı Faruk Bildirici 283 oyla ve AKP’nin adayı mevcut üye Nurullah Öztürk ise, 305 oyla RTÜK üyesi seçildi.

Yavuz Oğhan’ın Sputnik’teki iki programına son verildi

Rusya merkezli haber ajansı Sputnik Türkiye‘nin radyosu RS FM’de yayımlanan “Bi De Bunu Dinle” isimli programın sunucusu Yavuz Oğhan‘ın işine eski başbakan Ahmet Davutoğlu’yla yaptığı programın ardından son verildi.

Sputnik’in radyosu RS FM’de gazeteciler İsmail Saymaz ve Akif Beki ile “Söylemesi Bizden” programını yayınlayan gazeteci Yavuz Oğhan’ın programlarına, eski başbakan Ahmet Davutoğlu yaptığı söyleşi sonrası son verildi. Sputnik ise programlara son verilmesini “Yapılmaması yönündeki kararı ilettik, ancak buna rağmen yapıldı” diyerek açıkladı.

AYM’den Atilla Taş için “hak ihlali” kararı

Atilla Taş, “FETÖ’nün hiyerarşik yapısına dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme” suçundan yargılandığı davada tutuklanarak, 14 ay cezaevinde kalmıştı. Taş, 9 Kasım 2018’de tahliye edilmişti ancak hemen akabinde yeniden tutuklanmıştı.

AYM, Taş’ın tahliye edilmesinin ardından yeniden tutuklanması ile ilgili hak ihlali kararı verdi.

Bildirici’den diğer RTÜK üyelerine: RTÜK, iktidarın kontrolünden uzak olmalı

RTÜK üyeliğine seçilen Eski Hürriyet Okur Temsilcisi ve Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, RTÜK yönetici ve çalışanlarına e-posta yoluyla “başlama mesajı” gönderdi.

Bildirici’nin mesajının tamamı şöyle:

Sayın RTÜK üye, yönetici ve çalışanları,

Yeni üyelerin seçimiyle birlikte RTÜK’ün yaklaşık 25 yıllık tarihinde yeni bir dönem başlıyor. Benim bireysel tarihimde de yeni bir sayfa açılıyor.

40 yıla yaklaşan gazetecilik yaşamımın son dokuz yılında Okur Temsilcisi (Ombudsman) olarak görev yaptım. RTÜK’e üye seçilmeden önce de kendi web sayfamda “Medya Ombudsmanı” olarak medya eleştirileri kaleme alıyordum.

Gazeteci olarak barış, demokrasi, basın özgürlüğü, ifade ve düşünce özgürlüğü, halkın haber alma hakkı ve editoryal bağımsızlık kavramları benim için her zaman büyük önem taşıdı. Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’nde gazetecilerin sorumluluğunu anımsatan şu madde hep pusulam oldu:

“Gazeteci; başta barış, demokrasi ve insan hakları olmak üzere, insanlığın evrensel değerlerini, çok sesliliği, farklılıklara saygıyı savunur. Milliyet, ırk, etnisite, cinsiyet, dil, din, sınıf ve felsefi inanç ayrımcılığı yapmadan tüm ulusların, tüm halkların ve tüm bireylerin haklarını ve saygınlığını tanır. İnsanlar, topluluklar ve uluslar arasında nefreti, düşmanlığı körükleyici yayından kaçınır. Bir ulusun, bir topluluğun ve bireylerin kültürel değerlerini ve inançlarını (veya inançsızlığını) doğrudan saldırı konusu yapamaz. Gazeteci; her türden şiddeti haklı gösterici, özendirici ve kışkırtan yayın yapamaz.”

FOX TV 3 isimle yollarını ayırdı

Disney ile 21. Century Fox şirketlerinin birleşmesi sonrası Genel Yayın Yönetmenliği’ni Doğan Şentürk’ün yaptığı FOX Haber’de 3 ayrılık birden yaşandı.

FOX Haber, Cumhurbaşkanlığı muhabiri Umut Yertutan, Fox Ana Haber editörü Serdar Ertuğrul ve Çalar Saat programının editörlüğünü yapan Necdet Yıldırım ile yollarını ayırdı.

Gazete ve dergi sayısı yüzde 2,6 azaldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2018 medya istatistikleri ile temmuz ayı sektörel güven endeksini açıkladı. TÜİK’in açıkladığı 2018 medya istatistiklerine göre, gazete ve dergi sayısı, 2018 yılında 2017 yılına göre yüzde 2,6 azalarak 5 bin 962 oldu. Bu yayınların yüzde 58,7’sini dergiler oluşturdu.

Gazete ve dergilerin tirajı, 2018 yılında 2017 yılına göre yüzde 17,6 azaldı. Türkiye’de 2018 yılında yayımlanan gazete ve dergilerin yıllık toplam tirajı 1 milyar 368 milyon 287 bin 463 olup, bunun yüzde 94,2’sini gazeteler oluşturdu.

İstanbul’da Arkeoloji Haberciliği Atölyesi düzenledi

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ile İngiliz Arkeoloji Enstitüsü’nün yönetimindeki Türkiye’nin Arkeolojik Varlıklarının Korunması (SARAT) Projesi’nin ortak düzenlediği “Arkeoloji Haberciliği Atölyesi” İstanbul Oturumu Şişli’de bulunan TGS Akademide gazetecilerin katılımıyla gerçekleşti. Projeye destek vermek için deneyimli gazeteci Tuğrul Eryılmaz da katılımcılar arasında bulundu.

Arkeoloji konusuna değinen haberlerin etkilerini ve bu haberlerin nasıl yazılması gerektiğini içeren Arkeoloji Haberciliği Atölyesi yazılı ve görsel basından alınan örnekler üstünden işlendi.

Halk TV çalışanlarından Baykal’a mektup: Mobbinge uğruyoruz

Aralarında yönetmen, muhabir, kameraman ve KJ operatörlerinin olduğu 11 çalışan televizyonun hisselerini elinde bulunduran önceki CHP Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal’a dikkat çeken bir mektup gönderdi.

1 Nisan sonrasında yapılan idari değişikliklerle mobbinge maruz kaldıklarını belirten Halk TV çalışanları, “Biz gazeteciler ne yazık ki, bu kez kendimizi güvende hissettiğimiz çatı altında sebepsiz uyarılarla, haksızca tutanak tutma baskısı ve tehdidiyle yaklaşık 4 aydır tedirgin edilmekteyiz” ifadelerini kullandı.

Tutuklu gazeteciler için Almanya’dan Türkiye’ye yürüyor

Almanya’nın Nürnberg kentinde yaşayan Kubilay Bozkurt’un, “Suçsuz yere tutuklanan tüm insanlar için” 30 Haziran’da Türkiye’ye doğru başlattığı yürüyüşünde Bosna Hersek’e ulaştı.

70-75 günde İstanbul’a ulaşmayı planlayan Tiyatro ve Edebiyat Eğitmeni Bozkurt, “Sapiens Dönüyor” projesinin devamı olarak, Almanya’nın Münih şehrinden İstanbul’a yola çıktığını söyledi.

Yargıtay’dan Cumhuriyet davasında beraat talebi

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Cumhuriyet gazetesi çalışanlarıyla ilgili davaya ilişkin görüşünü tamamladı. İddianamede, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Başkanvekili Akın Atalay, Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Erinç, Genel Yayın Yönetmen Murat Sabuncu, Yönetim Kurulu Üyesi ve Yazar Hikmet Çetinkaya, Yazar Aydın Engin’in hapis cezasının bozulmasını ve beraatına karar verilmesini istedi.

Medya Basın Yayın Komisyonu tarafından oluşturuldu

Medya basın yayın hayatına yönelik tüm içerikler Medya Basın Yayın Komisyonu tarafından özenle hazırlanarak, 'Medya Basın Yayın' kategorisi adı altında arşivlenmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2019 Temmuz ayı kadın raporu

Onat Kutlar: Bir şair, yazar ve gazeteci