in

HARİKAHARİKA

Şiddet olaylarında yasal süreç ve ücretsiz avukat hakkı

Şiddet olaylarında yasal süreç nasıl işliyor? Ücretsiz avukat hakkı nedir? Şiddet vakalarında dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?

Şiddet olaylarında yasal süreç

Şiddet olaylarında yasal süreç nasıl işliyor? Ücretsiz avukat hakkı nedir ve kimlere verilmektedir? Şiddet vakalarında dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?

Maruz kalınan şiddet ile ilgili yasal olarak yapılan başvurularda sözlü olarak ifade edilen yanıtlar hiçbir anlam içermemektedir. Kişinin başından geçen olaylar mutlaka yazılı olarak belgelendirilmelidir.

Şiddete maruz kalan kişi polis ya da jandarma karakoluna giderek başından geçenleri ayrıntılı olarak anlatmalıdır. Bu anlattıklarının görevli kişi tarafından tutanağa geçirilmesini istemelidir. Tutanakta eksik veya yanlış ifadeler varsa düzeltilmelidir, ardından tutanak imzalanmalıdır.

Şiddet olaylarında yasal süreç

Polis ya da jandarma meslek görev ilkeleri gereği sizin şikâyetinizi dinlemek ve tutanağa geçmek zorundadır. Bunun aksini yapmaya çalışan bir görevli ile karşı karşıya kalırsanız, görevini ihmal ettiği söylemelisiniz.

Fiziki olarak bir şiddet söz konusuysa polis veya jandarmanın mağdur kişiyi sağlık raporu alması için hastaneye sevk etmesi yine meslek görev ilkeleri gereği bir zorunluluktur. Bunun aksini yapmaya çalışan bir görevli ile karşı karşıya kalırsanız, görevini ihmal ettiğini söylemelisiniz.

Polis ya da jandarma karakolu yerine doğrudan bir şikâyet dilekçesi ile Adliye binaları içerisinde bulunan Savcılıklara da başvurulabilirsiniz

Bu aşamada şiddet mağduru kişi başından geçen olayları ayrıntılı bir şekilde yazmalıdır. Ayrıca olaya dair deliller varsa bunları da dilekçenize ekleyerek savcılığa suç duyurusunda bulunun. Savcılığa verilen dilekçenin bir kopyasını kendinize alıp, saklamayı unutmayınız!

Savcı dava açmanın gerekli olduğuna karar verirse bir iddianame düzenleyerek dosyayı mahkemeye gönderir. Mahkeme de dava açmanın gerekli olduğuna karar verirse bir duruşma günü ve saati belirler ve yasal süreç başlamış olur.

Savcı dava açmanın gerekli olmadığına karar verirse kovuşturmaya yer olmadığına dair bir tebligat gönderir. Tebligatın teslim edildiği tarihten başlamak üzere 14 gün içinde itiraz süresi tanınır. Kişi itirazda bulunduğuna dair dilekçeyi mahkemeye gönderir. Mahkeme dava açılmasına karar verirse yasal süreç başlar. Ancak dava açılmasına karar vermezse yasal süreç kendiliğinden sona ermiş olur. Bu noktada mahkemenin ya da hâkimin vereceği karar kesindir. Tekrar bir itiraz hakkı bulunmamaktadır.

Ücretsiz avukat hakkı nedir?

Şiddete maruz kalan kişinin maddi imkânları el vermiyorsa ücretsiz avukat hakkından yararlanır. Bu noktada Baronun adli yardım bürosuna gidilerek ücretsiz avukat atanması ile ilgili başvuruda bulunulabilir.

Ücretsiz avukat hakkının kullanılabilmesi için gerekli belgeler:

  • İkametgâh belgesi
  • Taşınmaz malların olmadığına dair tapu müdürlüğü belgesi
  • SGK’den maaş alınmadığına dair belge
  • Asgari ücret alındığına dair belge
  • Kimlik fotokopisi

Ücretsiz avukat atanması yapılırsa yalnızca vekâletname ve dava masrafları ödenir. Ancak bu masrafları da karşılamak için maddi imkân yoksa dava açılan mahkemeye adli yardım başvurusunda bulunulur.

Alt sınırı beş yıldan fazla hapis cezası gerektiren bir suça maruz kalındıysa ücretsiz avukat hakkı için Baroların Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) servislerine başvuruda bulunun.

Şiddet olaylarında yasal süreç: Dikkat edilmesi gereken noktalar

Maruz kalınan şiddet türü cinsel veya fiziksel boyutta ise hem sağlık raporu hem de darp raporu alma esnasında özenli davranılması gereken birkaç nokta mevcuttur.

Cinsel şiddetin söz konusu olduğu vakalarda, olay yaşandıktan ilk 48 saat içerisinde yıkanmadan sağlık raporu almak önemlidir. Şiddet mağdurunun üzerinde faile ait tüy, saç, tırnak, deri, tükürük, sperm gibi kalıntılar kalmış olabilmektedir. Bunların her biri önemli birer delil niteliğindedir.


Instagram sayfamızı ziyaret edin

Kadın Çalışmaları Komisyonu tarafından oluşturuldu

Kadın çalışmaları ve toplumsal cinsiyet konularına yönelik içerikler Kadın Çalışmaları Komisyonu tarafından özenle hazırlanarak, 'Kadın Çalışmaları' kategorisi adı altında arşivlenmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2019 kadınlar için nasıl bir yıl oldu?

Kadın cinayetleri

Kadın cinayetleri önlenmezse erkek cinayetleri artacak