2019 Kasım medya basın yayın raporu içeriğinde neler yer aldı? Yaşanan gelişmeler nelerdi? 2019 Kasım Medya basın yayın raporu
Olay Medya yayınlarını durdurdu
Bursa’nın 25 yıllık yerel televizyon kanalı Olay TV ile Olay Radyo kapandı. Bursa’da muhabirinden editörüne, kameramanından KJ operatörüne 35 çalışanın işine son verildi.
Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak tahliye edildi
“Anayasal düzeni yıkmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan gazeteciler Ahmet Altan, Nazlı Ilıcak ile akademisyen Mehmet Altan’ın da aralarında bulunduğu 6 kişi hakkındaki Yargıtay’ın bozma kararının ardından yeniden yargılandıkları davada karar verildi. Mahkeme, Nazlı Ilıcak ve Ahmet Altan’ın tahliyesine, Mehmet Altan’ın ise beraatine karar verdi. Ancak Mehmet Altan daha sonra tekrardan tutuklanarak gözaltına alındı.
Evrensel Yazarı Ragıp Zarakolu, Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü’nü aldı
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC) önceki başkanlarından Burhan Felek adına 36 yıldır düzenlenen “Burhan Felek Basın Hizmet Ödülleri”ne layık görülen 15 gazeteci, düzenlenen törenle ödüllerini aldı. Ödüle layık görülen Evrensel Yazarı Ragıp Zarakolu, yurtdışında olduğu için törene katılamadı. Zarakolu’nun mesajını oğlu Deniz Zarakolu okudu:
Bu ödül omuzlarıma, sağ kalmanın ağır sorumluluğunu da bindirmiştir. Muhalif basında yazmanın ve çalışmanın her zaman bir bedeli olmuştur. Bu bedellerin en ağırı ise yaşamla ödenendir. Bir başka bedel ise işsiz kalma yanında gazetecilik mesleğine sürgünde devam etme zorunda kalınmasıdır.
“Yeni1mecra” yayın hayatına başlıyor
Ankara Gazeteciler Cemiyeti öncülüğünde başlatılan proje kapsamında yeni bir haber mecrası kuruldu. Yarın yayın hayatına başlayacak olan “yeni1mecra” görüntülü, yazılı ve sesli haber formatları ile işsiz gazetecileri desteklemeyi hedefliyor.
Avrupa Birliği (AB) finansmanıyla Ankara Gazeteciler Cemiyeti tarafından hayata geçirilen “yeni1mecra”nın kurucu ekibinde İrfan Uçar, Hasan Akbaş ve Altan Sancar yer alıyor. Başlangıçta Ankara merkezli faaliyet yürütecek olan haber sitesi, www.yeni1mecra.com adresinden yayın yapacak. Yeni1mecra, aynı zamanda Youtube üzerinden de canlı yayınlar, insan hikayeleri ve siyaset, kültür sanat gibi birçok alandan konuklarla programlar gerçekleştirecek.
Ayşe Arman Hürriyet’ten istifa etti
Hürriyet gazetesi yazarlarından Ayşe Arman istifa ettiğini açıkladı. İstifayı sosyal medya hesabı Instagram’dan duyuran Arman, şu ifadeleri kullandı:
Hepinize nefis bir Pazar olsun. Enerjik ve iyiliklerle doluuuu. 27 yıldır Pazar röportajları yapıyorum. Artık gazeteden değil, buradan paylaşacağımmm. Hürriyet bitti, sevdiğim işi yapmaya devam… Bugün @ceydadvenci röportajı var. Birazdan profildeki linkten okuyabilirsiniz. Gün içinde de Ceyda postları paylaşacağım. Tabii ki üzgünüm… 27 yıl, Ömer’le ilişkimden uzun… Resmen bir ömür… Çok güzel günlerim oldu… Hürriyet’te doğdum ama yaşamaya devam edemeyeceğimi görüyorum. Yasımı kendi içimde yaşıyordum, ama o kadar çok soran oldu ki, paylaşmam icap etti… Peki o zaman: Geçen hafta, buradaki Türk konsolosluğundaki noter aracılığıyla aramızdaki sözleşmeyi fesettiğimi bildiren bir ihtarname yolladım. İstifa ettim yani. Şimdi yola devam. Buradan, çekimler, röportajlar, ne bileyim canımız ne isterse yaparız, hiç olmadığı kadar özgür… Ne dersiniz??? Var mısınız??? Bu yola benimle çıkar mısınız :))))))”
İzmir’de Medya ve Mülteci Hakları Derneği kuruldu
İzmir’de aralarında gazeteci, mülteci hakları savunucusu, avukat, demokratik kitle örgütü çalışanı ve mültecilerin bulunduğu bir grup, Medya ve Mülteci Hakları Derneğini kurdu.
Geleneksel ve dijital medyada mültecilerle ilgili çıkan haberleri takip edecek olan Medya ve Mülteci Hakları Derneği hak ihlali, nefret söylemi, ayrımcı uygulama ve yanlış bilgi içeren haberleri haftalık raporlarla kamuoyu ile paylaşacak. Bu haberlerin analizi yapılacak ve mülteci odaklı hak haberciliği terminolojisine göre düzenlenip yeniden paylaşıma sokulacak. Mülteci odaklı hak haberciliğinin geliştirilmesi için söyleşiler, paneller, çalıştaylar ve atölyeler düzenleyecek olan dernek akademisyenler ve mülteci odaklı çalışma yapan kuruluşlarla birlikte gazetecilerin ve iletişim fakültesi öğrencilerinin faydalanabileceği mülteci odaklı hak haberciliği kılavuzu da hazırlayacak.
Gazeteci Adnan Bilen’e Cumhurbaşkanına hakaretten 7 bin TL para cezası
“Cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla yargılanan Gazeteci Adnan Bilen’e 11 ay 20 gün hapis cezası veren mahkeme cezayı 7 bin TL para cezasına çevirdi.
Mahkemede savunma yapan Bilen, paylaşımlarında hiçbir hakaretin olmadığını belirterek “Dünya’da ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçundan bu kadar ceza verilen başka bir ülke yok. Ben yaptığım tüm paylaşımların arkasındayım ve bunların suç olmadığını düşünüyorum” dedi.
Ardından söz alan Avukat Haşem Baygümüş ise, “Türkiye, insan hakları ve hukuk karnesi açısından dünyanın en kötü ülkeleri arasında yer alıyor. Ülkenin içerisinde bulunduğu bu durumdan kurtulması için artık böylesi davaların açılmaması gerekiyor. Müvekkilim sadece gazete manşeti ve bir köşe yazısı paylaşmıştır. Bu paylaşımları cumhurbaşkanına hakaret içermediğini hepimiz biliyoruz. Müvekkilimin gazeteci olması göz önüne bulundurulmalı ve bu dava beraatla sonuçlanmalıdır” dedi.
Gazeteci Kibriye Evren 13 ay sonra tahliye edildi
Diyarbakır’da geçtiğimiz yıl 9 Ekim’de başlatılan operasyon kapsamında 142 kişiyle birlikte gözaltına alınan gazeteci Kibriye Evren, tutuklanmasının üzerinden 13 ay geçtikten sonra 20 yıl hapisle yargılandığı davadan tahliye edildi. Tahliye kararının ardından Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nden çıktı.
Evrensel Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, “cumhurbaşkanına hakaret”ten beraat etti
Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, “Cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla yargılandığı davadan beraat etti.
Polat’ın 28 Mayıs 2017’de yayımlanan “Erdoğan ailesiyle ilgili bu iddialara muhatapları ne diyor?” başlıklı köşe yazısı nedeniyle “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla yargılandığı davanın dördüncü duruşması Bakırköy 31. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü.
Gazeteci Ahmet Takan evinin önünde saldırıya uğradı
Korkusuz gazetesi Yazarı Ahmet Takan, Ankara’nın Dikmen semtindeki evinin önünde yumruklu saldırıya maruz kaldı. Takan’ın telefonunu da parçalayan saldırganlar olay yerinden kaçtı.
Hastanede ilk tedavisinin ardından olayı anlatan Takan, “Uzun süredir hatta yıllardır tehdit alıyordum. Ancak bu tehditler şimdiye kadar fiili bir saldırıya dönüşmemişti. Beyzbol sopalı saldırgan aniden üzerine geldi, fark edip geriye doğru hamle yaptım, sopa çantama, sırtıma ve belime geldi. Gazeteci olarak doğru bildiklerimi yazmaya devam edeceğim” dedi.
Gazeteci Celal Demirbilek hayatını kaybetti
Bir süredir rahatsızlığı nedeniyle tedavi gören Celal Demirbilek hayatını kaybetti.
Celal Demirbilek kimdir?
1953 yılında İstanbul’da doğdu, İstanbul Gazetecilik Yüksek Okulundan mezun oldu. Gazeteciliğe 1970 yılında Hürriyet Gazetesi’nde spor muhabiri olarak başladı. Günaydın, Ayrıntılı Haber, Cumhuriyet Gazetelerinde mesleğini sürdürdü. Şubat 1981 yılında tekrar Hürriyet Gazetesine döndü. Mart 2014 yılında uzman muhabir olarak çalıştığı Hürriyet Gazetesi’nden istifa etti. Mesleğine Karar Gazetesi’nde devam etti.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği yarışmalarda 1981, 1982, 1986, 1989, 1993, 1994, 1996, 2003, 2008, 2010, 2012 ve 2013 yıllarında yayımlanan haberlerle Güncel Spor Yazıları dallarında 12 kez “Yılın Gazetecisi” ödülünü kazandı.
1994-95, 1996-97 ve 2001 yıllarında üç kez Abdi ipekçi, Türk-Yunan Barış ve Dostluk Ödülleri’nin sahibi oldu. Meslek ve çeşitli kuruluşlar ile yurt dışında düzenlenen yarışmalarda Haber, Röportaj ve Fotoğraf dallarında 193 ödül kazandı.
1994 yılında EABA (Avrupa Boks Birliği) Basın ve Halkla ilişkiler Komisyonu, 1995 yılında AIBA (Dünya Boks Birliği) Press Komisyon Üyesi ve aynı yıl FILA (Dünya Güreş Birliği) Basın Komisyonu üyesi seçildi.
1995 yılında İstanbul’da düzenlenen Balkan Atletizm Veteranlar Şampiyonası’nda Disk Atma dalında Balkan üçüncüsü oldu. 2001 yılında Balkan Bisiklet Birliği Basın Komitesine seçildi.
TGC Sedat Simavi Ödülleri’nin sahipleri açıklandı
TGC Kurucu Başkanı Sedat Simavi adına verilen ödüllere bu yıl değer görülen gazeteci, karikatürist, edebiyat, spor ve bilim insanları belli oldu.
Sedat Simavi gazetecilik ödülüne Cumhuriyet gazetesinden Tuncay Mollaveisoğlu 12 Temmuz-12 Eylül 2019 tarihleri arasında yayınlanan, “Orman Yangınlarının Perde Arkası ve Türk Hava Kurumu Uçakları Neden Uçurulmadı” konulu haberleri;
Köşe yazıları nedeniyle değer görülürken seçici Kurul ayrıca BirGün gazetesinden Uğur Şahin’i 10-13 Eylül 2019 tarihleri arasında yayınlanan “Emniyet’ten Skandal: Kürtaj Listesi İstendi” başlıklı haberi nedeniyle övgüye değer gördü.
Radyo ödülünü Yaşar Özürküt, TRT Türkü Radyo’da 7 Ocak, 4 Mart, 25 Mart, 27 Mayıs ve 19 Ağustos 2019 tarihlerinde yayınlanan beş bölümden oluşan “Öyküleriyle Türküler” adlı radyo programı nedeniyle layık görüldü.
Televizyon ödülü FOX Haber’den Nazlı Yerebasmaz-Çağlar Güner 5 Şubat’ta yayınlanan “Okuyamayan Çocuklar” adlı haberleri nedeniyle değer görülürken;
Seçici kurul ayrıcaDamla Turgutlu Soybaş-Bülent Akdeniz-Hakan Tarhan-Gökhan Köşetaş’ı Haber Global Televizyonu’nda 9-15 Eylül 2019 tarihleri arasında yayınlanan “Çocuklarımızı Zehirliyorlar” adlı dizi haberleri nedeniyle övgüye değer gördü.
F. Neslihan Semerci, TRT Belgesel ve TRT Avaz Kanalında 7 Ağustos 2019 tarihinde yayınlanan “Umudun Toprağı” adlı belgeseli nedeniyle ödül alırken;
Seçici kurul ayrıcaNihal Ağırbaş’ı TRT TV 2 Kanalı’nda 4 Nisan 2019 tarihinde yayınlanan “Troya Hazineleri-Asırlık Hasret” adlı belgeseli nedeniyle övgüye değer gördü.